Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
13. veebruar 2018, 15:10

TEE ISE: maitseainesegu, mis ennetab põletikke ja vähktõbe (1)

Kuigi teadus areneb, ei tea teadlased ikka veel, miks vähk täpselt tekib ning kuidas seda ravida. Kuid enamik teadlasi on nõus sellega, et krooniline stress ja põletikud mängivad selle sageli surmava tõve arengus olulist rolli. Hea asi on see, et nii stressi kui põletikke saab igaüks köögikapis leiduva abil ennetada.

Näiteks kurkum on võimas põletikuvastast toimet omav ja antioksüdantide rohke vürts, toob välja  Healthy Life Tricks. Tegelikult on see maailma võimsaim põletikuvastane ühend, mis ei ole ravim. Paljud erinevad uuringud näitavad, et kurkumis sisalduval ainel kurkumiinil on omadus hävitada vähirakke ja takistada nende kasvu, eriti kehtib see rinna-, soole-, mao- ja nahavähi rakkude kohta, tõhusust on täheldatud aga ka käärsoole-, eesnäärme-, munasarja- ja ajuvähi puhul.

Must pipar sisaldab piperiini, ainet, mis soodustab kurkumiini imendumist inimorganismi.

Oliiviõli on täis antioksüdante ja suurtes kogustes teisigi vähivastaseid aineid. See soodustab samuti kurkumiini imendumist, sest kurkumiin on rasvlahustuv aine.

Et kurkum on üks tervislikumaid vürtse maailmas, tasub seda vürtsi köögis võimalikult sageli kasutada. Näiteks saab sellega maitsestada köögivilju, kuuma piima ja teed. Parim on teha seda maitseaineseguga, mille retsepti kohe anname. See on üks võimsamaid vähki ennetavaid segusid.

Maitseainesegu valmistamiseks võta 1/4 tl kurkumit, 1/2 tl oliiviõli, näpuotsatäis värskelt jahvatatud pipart. Sega koostisosad omavahel korralikult.

Selle maitseaineseguga saad maitsestada nii suppe kui salateid, või lisada seda maitseainesegu klaasi vette ning juua seda üks kord päevas enne sööki.

Kaotada pole midagi, võita aga tervem elu!