Foto: Tiit Blaat
Mitmesugust
8. veebruar 2018, 15:26

Meditsiiniharidusega Evelin Ilvese 6 nippi, kuidas gripist kiiresti jagu saada!

Evelin Ilves jagab värskes kolumnis mitut kasulikku nippi, kuidas praeguses "gripilahingus" sõna otseses mõttes ellu jääda.

Meditsiinitaustaga Evelin Ilvese soovitused on järgmised:

  • Eeterlikud õlid: "Viirushaigusega pole veel palavikku tekkinud ja see pole jõudnud raku sisse tungida, seetõttu saab selle vastu edukalt võidelda eeterlike õlidega. Tänapäeval kasutusel olevad küüslauk, teepuu, eukalüpt jt tugevad aromaatsed õlid hakkavad viirusele õigel ajal ja kujul kasutades üsna hästi vastu."
  • Kontsentreeritud Cordyceps'i kokteil: Hiina traditsioonilisest meditsiinist pärit immuunsust toetava seenepreparaat oligi see "imeravim", mis aitas Toomas Hendrik Ilvese paari tunniga jalule tõsta. "Õhtusöögi kõne ajal ei aimanud keegi, et kogu see sündmus oli mõni hetk tagasi sügava küsimärgi all."
  • Paar tuhat milligrammi C-vitamiini: "Kuigi tõenduspõhised uuringud selle toime kohta puuduvad, näitab praktika taas, et millegipärast see ikkagi aitab. On aidanud teisi pereliikmeid, ehk toimib nüüd ka minu peal."
  • Kurguravi mee ja soodaga keedetud piima abil. "Minu tütar on küll sooda alati ära põlanud, aga aluse annus põletikukoldesse võiks ju teoreetiliselt leevendust tuua. Seda ma ei mäleta, kuidas vanaemad selle toimet seletasid, aga selline droog tuli kohe lauda, kui kellelgi rinnus ragisema või kurgus kähisema kippus."
  • "Kurkumi ehk kollajuurega keedetud lehmapiim ja ghee ehk selitatud võiga pehmendatud lehmapiim, tuntud ka kui kuldne piim, on ajurvedas läbi aegade tihedas kasutuses kui lausa kultuslik tervisejook. Nii et kuldne piim lisandus ka minu gripivastaste relvade hulka – kompromissina baasiks mandlipiim ja pehmenduseks lusikatäis mandliõli, kurkumilaks Bali saarelt ja võilillemesi ­Hiiumaalt."
  • Kuum jooga ehk bikram. "Vanad eestlased lihtsalt saunatasid ja vihtlesid, mis on ülihea, kui pole veel palavikku, aga õiges doseeringus pingutus koos sooja õhuga ja eriti selle sees ähkimisega mõjub haigustekitajaile surmavalt. Kui veel lisada küüslauk ja ingver, tulebki kokku minu gripilahingu võiduretsept."

Kolumni saab täismahus lugeda SIIT!

Foto: Tiit Blaat