Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
7. veebruar 2018, 07:46

GRIPIHOOAEG! Nipid viirustega võitlemiseks!

Kõik, mida suhu pistad, avaldab mõju ka tervisele. Kui ümber­ringi möllavad viirused, võib sobilik toiduvalik kas tõvest üldse päästa või aidata selle kergemini üle elada. Otsime hüva nõu peaaegu ­tuhandeaastasest ­Hildegardi köögist.

Oma tervisega tasub MTÜ ­Hildegardi Selts juhatuse liikme Heli Kanni sõnul tegeleda pidevalt. «Kui gripp juba kohal, on ravi palju keerukam. Tervist aitab hoida ennetamine ehk ­immuunsuse tugevdamine haiguseelsel ­perioodil.»

Hildegardi filosoofiast lähtudes on hea alustada igat söögikorda sooja toiduga, eriti külmal aastaajal. Hommikul sobib seedimisele hoo sisseandmiseks hästi traditsiooniline soe teraviljapuder. Selleks tuleb keeta veega jahvatatud terad või helbed, näiteks speltanisuhelbed, ning lisada õunalõike, kaneeli ja kalganirohtu. Puder magustatakse mee või roosuhkruga ja täiustatakse mandlilaastudega. Samuti sobib traditsiooniline kaerahelbepuder.

Lõunasööki võiks kindlasti alustada sooja supiga. Värsket salatit tuleks süüa koos küpsetatud einega, mitte esimese roana. Põhjus on lihtne: kui kõhule on pakutud esimesena köögivilja­salatit, siis seedimine seiskub ja ülejäänud toit muutub suuresti mitteseeduvaks. Sellepärast alusta söömist sooja supiga ja jäta salat ülejäänud toidu jaoks!

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse