NOORED TEEVAD: Juba kolmandat aastat usaldab Tartu linn rahulepingu aastapäeva mälestusürituse korraldamise linna gümnasistidele.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
2. veebruar 2018, 12:39

GALERII | Gümnasistid tähistasid Tartu rahu aastapäeva (3)

Tänaste noorte jaoks tähendab 98. aastat tagasi sõlmitud Tartu rahuleping eesti keelt ja kultuuri, Eesti rahvusvahelist tunnustamist, turvalise ühiskonna loomist, nii andis iga kooli esindus edasi eakaaslaste mõtted tänasel Tartu rahu aastapäeva aktusel Jaan Poska gümnaasiumi ees.

„Eesti mõeldi välja Tartus,“ tsiteerisid Tartu gümnasistid mitu korda Valdur Mikita kirjapandud sõnu viidates eelseisvatele Eestile olulistele tähtpäevadele, mis kõik üht- või teistpidi Tartuga seotud.

„Tartu rahu ei tähenda ainult suuri mõtteid, see tähendab ka seda, et eesti keeles saavad ja oskavad oma tööd teha oskustöölised, kes hoiavad au sees eesti keelt ja eesti meelt,“ ütlesid Tartu Kutsehariduskeskuse õppurid.

„Eesti iseseisvus taastati ilma ühegi hukkunuta, kuid sellel aastal on hukkunud juba kümme inimest – liikluses,“ pidas Tartu linnapea Urmas Klaas vajalikuks juhtida tähelepanu sellele, et riigi moodustavad inimesed, kes peavad hea seisma kõikide turvalisuse eest.

Juba kolmandat aastat Tartu gümnaasiumide korraldataval ettevõtmisel anti märku ka sellest, et siiani on suur osa Tartu rahulepingu järgsest territooriumist väljaspool Eesti riiki, gümnasistide lumme asetatud küünlad markeerisid nii Eesti riigipiiri kui ka reaalset kontrolljoont.

Ei puudunud ka aastakümneid 2. veebruaril Vanemuise tänaval meelt avaldamas käinud vabadusvõitlejad, kellel õnnestus oma kulunud plakatid lahti rullida alles päris ürituse lõpus.

Tartu rahulepingu 98. aastapäeval asetasid linnajuhid pärjad Pauluse kalmistu Vabadussõja memoriaalile, Raadi kalmistul Kuperjanovi hauale, Lõuna-Eesti vabastajate mälestussambale ja Tartu vabadussambale Kalevipoeg.

Kuperjanovi Seltsi eestvõttel mälestati Raadi kalmistul Julius Kuperjanovi 99. surma-aastapäeva, kell viis avatakse Eesti Rahva Muuseumis fotonäitus „Eesti läbi 100 silmapaari“