Liisa PakostaFoto: Martin Ahven
Eesti uudised
28. jaanuar 2018, 18:52

Liisa Pakosta Ojasoo juhtumi valguses: skandaal läbi, ohvritele ei läinud midagi paremaks. Kuidas edasi? (60)

Võrdõigusvolinik Liisa Pakosta märgib, et möödunud naistevastase vägivalla teemalises skandaalis puudus tegelikult arutelu naistevastase vägivalla ennetamisest ja ohvrite abistamisest.

Eesti Päevalehe arvamusloos analüüsib Pakosta tekkinud olukorda eri inimeste vaatevinklist ning mõtsikleb, mida oleksid osapooled saanud teisiti teha. 

Justiitsminister Urmas Reinsalu teguviisist rääkides nentis Pakosta, et rutates ühte põhiseaduslikku õigust (mitte saada karistatud mitu korda sama asja eest) kaitsma, andis minister erakordselt halba eeskuju teist seadust rikkudes – saanuks väga hästi ka ilma selleta.

"Kanakari halvustab ühte sugupoolt - naisi. Ainuüksi naiseksolemise tõttu halvustamine on seadusega keelatud tööandjale või töökollektiivisvi, sama mõju on ka naistevastase vägivalla mistahes moel kahtluse alla seadmine," kirjutas Paksota.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.

Ojasoo skandaal tõusis uuesti päevakorda, kui Presidendi Kantselei usaldas vabariigi aastapäeva etenduse korraldamise teatrile NO99. Rahvale meenus sellega seoses esimesena teatri endine juht Tiit Ojasoo, kes 2016. aastal enda naisalluvale kallale tungis. Minister Reinsalu võttis Ojasoo kaitseks sõna ning kutsus inimesi üles lõpetama "kanakarja kambakas", solvates sellega paljusid naisi. Lisaks ütles Reinsalu oma avalduses, et kahetseb naistevastase vägivalla hukkamõistmist. Kolmapäeval riigikogus toimunud umbusaldus Reinsalule kukkus läbi.