Foto: Mati Hiis
Mitmesugust
24. jaanuar 2018, 13:33

Helen Adamson vabariigi juubelipeost: NO99 valimine tekitas ka minus sisemise konflikti, lähisuhtevägivald pole mulle võõras

Teater NO99 pälvis hiljuti Euroopa kõige olulisema teatripreemia ja valiti välja vabariigi juubelipeo lavastajaks. Seda aga peetakse valeks, sest teatriga on seotud mõne aasta tagune vägivallaskandaal, kuigi süüdlane sai karistada ja palus vabandust. 

Helen Adamson: tegudega kaasnevad tagajärjed

"Olen viimastel päevadel selle teema peale palju mõelnud. NO99 valimine tekitas ka minus sisemise konflikti, lähisuhtevägivald pole mulle võõras. President tõstatas selle teema eelmisel iseseisvuspäeval, avaldades lootust, et möödavaatamiskultuuri aeg on ümber saamas. Kui jälgida maailmas toimuvat, ongi nõnda läinud.

Presidendi sõnad olid: «Vägivaldsed mustrid korduvad põlvest põlve, neid murda ei saa teisiti kui avaliku tähelepanuga, mis toob kaasa olulise nihke hoiakutes.» Paratamatult tekitab see küsimuse, missugust hoiakut kujundab NO99 valimine juubelipeo lavastajaks. Mõistan, et inimestele peab andestama. Minu jaoks jääb õhku mitte ainult sõnum, et kõik väärivad uusi võimalusi, vaid justkui võiks lavastaja vägivallatsemisse suhtuda kergekäeliselt. Teoga kaasneb tagajärg, ei saa eeldada, et vägivallatsemine hiljem tulevikule negatiivset varju ei heida."