Foto: Phovoi R.
Mitmesugust
17. jaanuar 2018, 07:46

Ära lase «süütul» sõltuvusel elu rikkuda

Me kõik sõltume millestki: õhust, toidust, inimsuhetest. Ometi on palju pealtnäha süütuidki sõltuvusi, mis võivad süvenedes hakata kahjustama nii meid ennast kui ka häirima inimesi meie ümber. Kuidas kahjulik käitumine ära tunda ja sellest vabaneda, räägib psühholoog Kätlin Konstabel.

Tegevust, mis teeb tuju heaks – olgu see siis ostlemine, maiustamine, netis surfamine, seks, trenn või midagi muud –, tahaks oma ellu aina rohkem. Kui see saab ühtäkki aga nii oluliseks, et hakkab segama, tuleb midagi ette võtta. Paraku pole see lihtne.

Mõni viskab nalja: «Oh, mulle meeldib trennis käia, olen täiesti sõltuvuses» või «Ma olen tõeline netisõltlane». Kuidas saada aru, kas mõni käitumine on tüütu harjumus, see lihtsalt ei meeldi kellelegi või on tegemist probleemiga, millega peab kindlasti midagi ette võtma? Vahetegemine on lihtne. Sõltuvusele on omane kindel tunnuste muster – pelgalt sellest, et tegelen mingi asjaga palju, ei piisa.

Sõltuvuse neli tunnust

  1. Tegevus muutub teistest tähtsamaks. Sellele kulub palju aega ja mõtteid. Igapäevane toimimine, suhted ja töö on häiritud, ilmuvad valed. Negatiivsed tagajärjed, nagu rahalised kahjud, käest minev tervis, piinlikkus ja häbitunne (Juba kolmas torditükk! Viis tundi tööajast arvutis niisama lobisetud!) on samuti märgid, et on liiale mindud.
Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse