Näiteks pingelisele tööreisile sõites oleks hea mõte kotti pista kaaslase järele lõhnav riideese, mis mõjub rahustavalt.Foto: Sobreira / Alamy
Suhted
9. jaanuar 2018, 15:48

Oled stressis? Nuusuta oma kallima särki (6)

Kui stressirohkes olukorras on käepärast mõni armsama lõhna kandev ese, võib see mõjuda rahustavalt, tõestas Briti Columbia ülikooli psühholoogiauurimus, kus osales 96 paari.

Mehed pidid kandma 24 tundi puhast särki, hoiduma end lõhnastamast ja suitsetamast, kirjutab Science Daily. Naised said nuusutamiseks kas kandmata särgi või särgi, mida oli kandnud nende partner või mõni võõras. Seejärel pidid nad läbima teeseldud tööintervjuu, lahendama matemaatikaülesande, vastama küsimustele oma stressitaseme kohta ja andma süljeproovi stressihormooni kortisooli taseme määramiseks.

Partneri särki nuhutanud naised, kes lõhna ka ära tundsid, jäid katseolukorras rahulikumaks ja kortisoolitase oli nende kehas väiksem. Võõrast lõhna nuusutanud naistel oli kortisoolitase kõrgem. Põhjust, miks me võõraid mehi pelgame, võib teadlaste sõnul otsida evolutsioonist.

Igatahes on nüüd selge, miks naised tihti oma mehe särgi selga tõmbavad või miks magatakse meelsasti kallima voodipoolel, kui teda parajasti pole. Naised on küll üldiselt teravama ninaga, ent sama võib toimida ka meeste puhul.