Foto: PantherMedia / Scanpix
Mitmesugust
6. jaanuar 2018, 15:00

„PÄEVAD“ ON LIIGA PIKAD? See võib olla põhjuseks (8)

Menstruatsiooniperiood nüüd vaevalt kõigi naiste jaoks see kõige lõbusam ja kergem aeg on. Millal algab? Ega pole liiga hullud valud? Millal lõpeb? Kui tundub, et päevad on normaalsest järsku palju pikemad, võib asi olla ühes järgmistest põhjustest, vahendab ajakiri Woman's Health.

1. Emakasisene rasestumisvastane vahend. Noortel naistel on see kõige sagedasem pikkade päevade põhjustaja, eriti vahetult pärast paigaldamist. Kui liigpikad päevad on juhtunud aga juba rohkem kui kolmes menstruatsioonitsüklis, peaks konsulteerima naistearstiga.

2. Raseduse ajal peaksid päevad ju ära jääma? Kuid mitte alati, ütleb naistearst Tom Toth. Sel juhul võivad tüüpilised raseduse märgid nagu iiveldus puududa, seega igaks juhuks tasub teha rasedustest.

3. Emaka healoomuline kasvaja või emakapolüüp. Naistearsti abiga saab neil silma peal hoida, kui need kasvavad liiga suureks või muutuvad valuliseks, võib olla vajalik ka kirurgiline sekkumine.

4. Väga varajane raseduse katkemine. Tegelikult katkevad umbes pooled rasedustest, enamasti pole naine sellest üldse teadlikki.

5. Sul on polütsüstilised munasarjad. See on üsna tavaline nähtus, mis mõjutab paljusid naisi ning mille kohta saad abi ja nõu samuti naistearstilt.

6. Ehkki enamasti muudavad rasedusvastased tabletid menstruatsiooniperioodi lühemaks, võib hormonaalseid vahendeid kasutades juhtuda ka vastupidine. Kui see sind häirib, palu naistearstil soovitada mõnd teist marki pille.

7. Vahel harva võib pikk menses tähendada ka tõsisemat terviseprobleemi nagu emakakaelavähk. Siin ei maksa ennast ise diagnoosima hakata, vaid rääkida spetsialistiga, kes saab teha vastavad uuringud.

8. Lähenemas võib olla menopaus.