Foto: devi / Alamy
Mitmesugust
31. detsember 2017, 15:31

Proovi rahamaagiat ja ennusta pulmakellasid ehk sisusta uusaastaöö vanarahva kommetega!

Iga lõpp on millegi algus. Aasta viimast õhtut on vana­rahvas alati maagiliseks pidanud. Milliseid kombeid järgiti eelmise sajandi alguses, tutvustab esoteerik ja veebilehe Salamaailm autor Kadri Heinmaa.

Eelmise sajandi alguse eestlane oli justkui kahte usku. Ta üritas omal moel järgida kristlusega toodut, samas polnud kuhugi kadunud ka maausu traditsioonid. Nõnda koosnesid selle aja kombed nii uuest kui ka vanast. Mis puudu jäi, mõeldi omast peast juurde, nagu hetkel õige tundus. Vana aasta viimasel ööl tehti rituaale, et kurja eemale peletada või majja suuremat raha ja õnne tuua. Ees ootav aastavahetus on hea võimalus nende mõju ka ise järele proovida.

Tee kodu kaitseks riste.

Seda tehti nii jõulude, aastavahetuse kui ka kolmekuningapäeva ajal. Rist tuli joonistada igale uksele ja toidu-jooginõudele, et kuri sisse ei saaks ja majast õnn ei kaoks. Samuti tehti laastudest või teivastest riste väravate ja aiaaukude ette.

Peleta kurja tulede ja kelladega.

Kui tuled põlevad, ei kipu kurjus majja. Ka kellade helistamine ja püssi paugutamine peletab kurja kaugemale. Püssi tuli lasta surnuaiast maja poole, et hea õnn oleks nii kodu juures kui ka põllutöödel.

Katseta toidumaagiat.

Jõululeib jäeti lauale kogu pühadeajaks, see pidi mõjuma kaitsvalt ja tervistavalt. Et toit kunagi otsa ei saaks, söödi vana-aastaööl seitse, üheksa või kaksteist korda.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse