Foto: Teet Malsroos
Mitmesugust
31. detsember 2017, 09:00

Nikolai Bentsler: nii, kuidas veedad aastavahetuse, nii möödub ka tulev aasta

Valvevenelaseks tituleeritud näitleja Nikolai Bentsler on juba viimased viisteist korda võtnud uue aasta vastu tööpostil. Oma rahva aastavahetuse traditsioone peab ta aga tähtsaks ja järgib võimalusel ka ise.

Aastavahetuse ööl täpselt kell kaksteist lendab pealinna taevasse Eesti kõigi aegade kalleim ilutulestik. Näitleja, õhtu- ja saatejuht Nikolai Bentsler (33) peab suutma sinnamaani rõõmus ja rõõsa olla, kuigi veab Vabaduse väljakul juba hommikust saati koos Margus Saarega suurejoonelist üritust ja teleülekannet «Sajaga juubeliaastasse».

Kui kell hakkab südaööd lööma, saab Nikolai sõnul kaasa aidata oma südamesoovi täitumisele. «Kirjuta oma soov paberile. Pea meeles, et seda kõike tuleb teha kaheteistkümne löögi jooksul. Pane paber põlema, lase tuhal šampuseklaasi langeda, joo see tühjaks ja soov läheb täide,» kirjeldab mees üht vene aastavahetuse traditsiooni. «Mina isiklikult šampust ei joo, aga selline on traditsioon.» Nikolai teab veel üht slaavi rituaali, kuigi ei mäleta selle päritolu. «Mine uusaastaööl teeristmikule, sülita üle vasaku õla ja ütle oma soov, siis peaks põrgust tšjort (kurat) tulema ja soovi täitma.» Näitleja toonitab, et kuidas veedad aastavahetuse, nii möödub ka tulev aasta. Sellised on vene peredes kombed ja uskumused.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse