PETUKIRI TELEFONISFoto: TEET MALSROOS
Krimi
21. detsember 2017, 07:47

230 000 EUROT: Eesti pani Nigeeria küberpetturi istuma ja saatis teise välja (17)

Augusti lõpus pandi Londonis kahel Briti ja Soome passiga Nigeeria mehel käed raudu ning saadeti Eestisse, kus neid ootas kinnipidamine, ülekuulamised ja kohtutee, mis olid seotud 2016. aastal toimunud küberkuritegevuse lainega.

Eesti päritolu firmad kaotasid kurjategijatele sadu tuhandeid eurosid, sest petturid kasutasid kavalaid tüssamismeetodeid ja lõid võltsarveid, mis suunasid ettevõtteid kandma raha petturite kontrollitud pangakontodele.

Sellisesse petukirjade skeemi olid segatud ka eile Harju maakohtus kokkuleppele läinud Sesan Idowu Adesanya ja Femi Wale Oshoboke, kelle Eestis avatud pangakontodele jooksis peturaha üle maailma Kanadast Indiani.

„Neil õnnestus kelmuse käigus välja petta üle 230 000 euro, kuid nende tahe oli suunatud veelgi suuremale summale, isegi 500 000–600 000 euro väljapetmisele,” ütles asja menetlenud riigiprokurör Piret Paukštys, kelle sõnul kokku arestiti üle 160 000 euro.

Keskkriminaalpolitsei küberkuritegude büroo juht Oskar Gross selgitas: „Kes vastavad vigastele kirjadele, reedavad, et neil on kiire või pole nad tähelepanelikud. Nad ei kirjuta lohakaid kirju juhuslikult, vaid see on oluline komponent kelmuse efektiivsemaks muutmiseks.”

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes