Foto: Robin Beckham / BEEPstock / Alam
Mitmesugust
20. detsember 2017, 07:59

Pühade ajal üksi? Ja mis siis!

Jõulud on aeg koos kallitega. On ju need rõõmsad perepühad, jagamise ja kinkimise pühad ning suhete olulisus torkab silma rohkem kui muidu. Paraku on just seetõttu eriti raske neil, kes on üksi. Soovitusi, kuidas vältida äralõigatuse tunnet, jagab psühholoog Kätlin Konstabel.

Sellises olukorras on oluline vahet teha, kas oled üksinda või tunned üksildust. Füüsiliselt üksi olemine ei pruugi olla üldse ebameeldiv – lihtsalt jõulude ajal tundub kõik kuidagi suhetekeskne. Kui muidu toovad tööd-toimetused palju suhtlemist, võib võimalus mõni päev ainult endale pühendada – olgu muusikat kuulates, lugedes, filme vaadates, looduses käies, netis surfates või uusi koduseid näomaske proovides – olla oivaline võimalus aeg maha võtta. Et kõik peavad pühi, võid olla leidnud endale ka suurepärase aja teha kasvõi tööasju, nii et keegi ei sega. Kõige tähtsam on tunda end mõnusalt ja mitte lasta jõuludel tuju ära rikkuda.

Kui aga tunned end üksildasena – tahaksid enda ümber inimesi, soojust, lähedust, aga seda pole –, tuleb teha paraku kõige raskemat: otsida ise teiste inimestega kontakti. Üksildased inimesed tihti kardavad, et neid ei oodata ega sallita, pelgavad mõjuda pealetükkiva ja imelikuna, mistõttu on see alguses väga ­keeruline. Võid aga olla üsna kindel, et tuju läheb nii paremaks. Valehäbi unustamine tasub end ära.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse