Foto: Pixabay
Mitmesugust
5. detsember 2017, 21:19

Kuidas jõulupeol ellu jääda, keda suudelda ja hommikul mitte ahastada?

Pühadehooaeg on suure pauguga lahti läinud ja paljudel meist ajab kalendris üks koosviibimine teist taga. See aga võib olla omajagu stressirikas, sest samal ajal on aastalõpu kiired ajad ja puhata tuleb ka.

Naistelehe peotoimkond kuulas eri asjatundjate soovitusi ja koostas pisikese juhise.

1.     Kui pidusid, kuhu peab minema (aga väga ei tahaks) on liiga palju, tuleb pidada meeles vana head põhimõtet: inimene mäletab seda, mida talle suure aplombiga teatatakse. Ehk mine peole, anna sellest kõva häälega teada ja lahku vaikselt esimesel võimalusel näiteks pärast oluliste inimestega paari sõna vahetamist. Inimesed on ametis omavahel suhtlemisega, keegi ei mäleta, millal sa lahkusid, küll aga on nad vägagi teadlikud sellest, et käisid kohal ja ikkagi austasid üritust.

2.     Jõulud kipuvad alkoholi uppuma. Et pohmellist pääseda ja mitte vastata küsimustele, kas oled rase või haige, vala pokaali värvilist ja kihisevat vedelikku. Näiteks mullivesi õunamahlaga näeb välja peaaegu nagu šampanja, jõhvikamahl nagu hõõgvein (kui keegi tassi katsub, väida, et jõudis juba maha jahtuda).

3.     Pidude lõõgastavas atmosfääris võivad ka kombelised piirid hägustuda. Selleks et järgmisel hommikul mitte leida end voodist soovimatu kaaslasega, hoia kõigepealt oma meeled erksana. Ehk pea alkoholiga piiri, kuna just see, va kangem kraam, võib mõnikord liiga vallatuks teha. Pea ka meeles, mis on sinu suhtemaailma eesmärgid. Kui oled õnnelikus püsisuhtes, ära lase end hetkelisel pingevallandumisel ega meeldiva kolleegi tähelepanul pimestada. Sul on märksa enam kaotada kui üks õhtu liblikaid.

4.     NB! Sel reeglil on erand. Kui oled ikkagi ammu teatud kindla särasilmse isendiga salamisi ühes taktis hinganud, pole ühiste arusaamade väljendamises midagi väga hullu. Loomulikult võib suhe kolleegide vahel olla üsna salalik, ent kui sellest sõltub sinu elu õnn, ei saa vanarahvatarkusi liiga palju kuulda võtta. Lihtsaim on esitada enne asjade tõeliselt kuumaks muutumist küsimus (nii kainelt kui võimalik): kuidas ma homme kell üheksa sellesse suhtun? Ja tõesti – vaata veel kord üle alkoholipunkt!

5.     Pidudel kiputakse ka sööma rooge, mida muidu ei tarbita. Hoia seda meeles, sest harjumatu toit võib järgmisel hommikul seedesüsteemi korralikult segi keerata. Ülesöömise vastu aitab kitsas kleit ja enne pidu söödud tagasihoidlik kiudainerikas eine, mis hoiab vere suhkrusisalduse stabiilsel tasemel.

6.     Et end mitte liiga kauaks peole unustada (nt kui tead, et järgmisel hommikul tuleb asjalik olla), loo endale turvavõrgustik. Telli näiteks pereliige endale siivsal ajal järele. Võid ka kokku leppida kolleegi või sõbraga, et vat just sel kellaajal hakkame koos koju minema. Karmim nipp on mitte võtta peole kaasa sularaha, tagamaks nii lahkumise ühistranspordi liikumise ajal.

7.     Kui ikka üldse peole minna ei taha, ära mine. Kohustuslik lõbutsemine on vastik ja süvendab depressiooni. Ent kui väike annus lustimist võiks hästi mõjuda, loe eelnenud punkte ja tee kiire trett linna peal.