Foto: Mati Hiis
Mitmesugust
1. detsember 2017, 09:10

Viis võimalust jõuluajal oma suhe tuksi keerata

Pole saladus, et pühadehooaeg võib paari jaoks olla üks äraütlemata raske aeg. Stress ja ootused kasvavad nagu laviin, mis võib enda alla matta ka esmapilgul väga harmoonilise perekoosluse. 

Mida aga teha, et sellest pääseda? Suhteterapeut Melissa Ferrari jagas ajalehes Daily Mail mõnda tarka juhtnööri, millele Naistelehe suhtetoimkond lisas oma töötähelepanekud ja kogemused.

1. Ära jumala eest räägi kallimaga! Tegelikult - sina ei pea teps mitte jätma oma suhet saatuse hooleks – räägi ometi oma kaasaga! Mõni ime, et probleemid hakkavad kuhjuma, kui tähtaeg ja töö ning kõik muu on kallimast tähtsamad. Jaga pidevalt oma rõõme, isegi pisikesi, need moodustavad liimi teie vahele. Ka halbu asju tuleb kommunikeerida kohe, rahulikult, ilma selle vastiku iriseva alatoonita.

2. Rõhu alkoholile. Jõuluaeg on meie alateadvuses kastetud suure hulga kange alkoholi sisse. Pole vahet, kas nimetame seda glögiks, hõõgveiniks või porteriks, viskiks või hoopis peenelt šampanjaks. Ikkagi on tegu üsna korralike kraadidega alkoholiga. Võime küll endale öelda, et peame piiri, aga see on väga kiire kaduma. Suhtest, kus üks või mõlemad pingutavad kangema kraamiga üle, ei tule head nahka. Pea meeles, et alkohol mõjub lõõgastavalt vaid väga väikestes kogustes ehk piisab pisikesest klaasist. Kui see ületada, hakkavad vägijoogid võimendama mitte just kõige positiivsemaid tundeid. Ühel väsimust, teisel ülitundlikkust, kolmandal hoopis masendust.

3. Kõik peab olema täiuslik! Iga hinnaga! Paljudel meil tiksub kuklas ettekujutus, mida üks «täiuslik» suhe tähendama peaks. Tegelik elu on sellest sageli üsna kaugel. Tavapäevadel oskame sellega rohkem leppida, ent jõuluajal on meie kultuuriruumis kummaline perfektsuse oreool. Siis peavad ka karud oskama nööri mööda tantsida, viie noa ja kahvliga süüa ning sealjuures kaineks jääma (vt eelmine punkt). Probleemide eest aga ei page. Kui sul pole täiuslikku harmooniat oma kõigi (kärg)pereliikmete vahel, ei saa seda ka üheks õhtuks tekitada, öelgu Hollywoodi filmid mida tahes.

4.  Peaasi, et Facebookis ilus! Muidugi, kogu sotsiaalvõrgustik on täis inimesi, kes jagavad pilte oma imetäiuslikest kuuskedest ja peredest. See võib tekitada alaväärsuskompleksi, tunde, et elu jätab su millestki ilma, eriti kui enda oma ei tundu sama ilu välja andma. Ära muretse, ega neil teistelgi anna. Küsimus on vaid kadreeringus.

5.  Kingiralli kiiruskatsed. Kuigi on tuhat korda korrutatud, et kingid pole peamised, tekitavad need endiselt parajalt stressi. Sageli jääb nende hankimine peres vaid ühe inimesele õlule. Peale selle ei vasta pereliikmete ootused ja võimalused peaaegu kunagi. Mida teha? Üks julge samm on kinkimine lõpetada ja öelda, et üksteisele antakse rahu ja aega. Teine võimalus on mitte lasta end irisevate pereliikmete pahameelest segada. Me ei saa iial kontrollida teiste inimeste reaktsioone, saame vaid mõjutada tundeid, mida need meis tekitavad. Nii et kui mõnele tegelasele mõni kink ei sobinud, on see tema probleem, mitte sinu.