Foto: Laura Strandberg
Mitmesugust
29. november 2017, 12:15

Manona Paris: enese arvelt ei saa lõpmatuseni laenu võtta

Mida sina teeksid, kui kõige kiiremal ajal, just aastalõpu hulluste keskel, mil veel mitu lisatööd tähelepanu järele uluvad, käsib keegi (näiteks arst) sul aja maha võtta?

Saadaksid pikalt, eks ole? Noogutasin agaralt käskijale kaasa, ise mõeldes, mis see väike tõbi ikka teeb, kolin lihtsalt kodukontorisse. Nagu keskmine Eesti naine ja ema panen minagi paraku iseend ülesannete ning kohustuste jadas enamasti tagumisele kohale. Ent siis sai mu vaene perearst endale ootamatu liitlase kõikehalvava peavalu näol. Mina, kes ma pole vist iial haiguslehte võtnud, suutsin eksisteerida vaid pimedas toas teki all. Diagnoos: väga tugev reageering adenoviirusele. Vaja täielikku puhkust.

Õnneks (jaa, ma tean, kui halvasti see kõlab) kestis sisemise mootori täielik tuled-surnuks-seis vaid paar päeva ja siis hakkasid pöörded taas ettevaatlikult üles keerduma. Koos toibumisega tekkis ka tunne, mida olen kogenud väga harva – aukartus iseenda keha ees.

Olen alati teadnud, et mul on tubli organism. Lapsest saati paranevad igasugused vopsud ja müksud kiiresti ning ka erinevad tõved pole suutnud mind kauaks pikali niita. Sünnitustest taastuminegi oli käkitegu. Ja nüüd, keset kiireimat aega ja tööd, mida armastan, sunnib üks väike vastik peavalu vaid valuvaigistitest elama!

Ole ettevaatlik, manitses tegevtoimetaja Inge. Ta oli just toimetanud lugu naisest, kes ignoreeris tervisehädasid ja ülepinget, kuni sai aastateks auti viskava läbipõlemise. Piilusin seda lugu ja mõtlesin: palun võta õppust. Ega asjata öelda, et asendamatuid inimesi on kalmistud täis.

Kui keha annab häiret, tuleb seda natukenegi kuulda võtta. Pole vaja ka karta, et maailm sellest kokku kukub, ilmasambaid on peale sinu teisigi. Oleme ühendatud anumad – see kõnekäänd meeldib mulle üha rohkem. Teisi abistades ja ise abi vastu võttes jõuame paremini.

Kokku oli see tõbi väga heas mõttes alandlikuks tegev kogemus. Mitte ainult seetõttu, et mul on nii head inimesed Naistelehes minu ümber (teadsin seda varemgi), vaid et enese arvelt ei saa lõpmatuseni laenu võtta. See on ka laen su armsamate arvelt. Vahel tuleb sundida end mõneks ajaks uskuma, et maailm ei hukku ilma sinuta, tõmmata tekk üle pea ja lubada endal terveneda. Just nii on sinust rohkem asja siis, kui teised abi vajavad.

Sel nädalal soovitan …

·       lugeda Alisa otsekohest intervjuud ja eriti seda, kuidas tervisehädadega tuleb minna spetsialisti, mitte nõia poole. 

·       piiluda, milline rüübe võitis meie suure hõõgveinitesti. 

·       õppida soojamaareiside hooaja saabudes tõhusamalt reisikotti pakkima. 

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse