Foto: Daisy Lappard
Inimesed
29. november 2017, 07:49

Jüri Kuuskemaa: jõulupaast hoidis kokku majapidamiskuludelt

Ajaloolase Jüri Kuuskemaa sõnul olid vanasti jõulud seotud enda sisse vaatamise ja heategevusega, mille nimel paastuti, et kokkuhoiu arvelt viletsamatele almuseid jagada.

Advendiperioodil makstakse kombe järgi tagasi võlad, tagastatakse laenatud asjad ja tehakse inimestele head. Suure au sees oli jõulupaast, mis algas novembri keskel ja kestis kokku 40 päeva. Selle kestel võis liha asemel süüa kala, aga teatud päevadel. Alles jõulude ajal võis endale lubada head ja paremat. Ajaloolane mainib, et paast lõppes alles esimesel jõulupühal. «Oleme väga innukad juba jõululaupäeval oma hanede ja seapraadidega pidustusi alustama, aga vanasti see nii ei olnud. 24. detsember oli vanasti kalaõhtu, mil tehti aastast kokkuvõtteid ja raekojas avati veinikelder.»

Jõulupaast hoidis kokku majapidamiskuludelt, teab Kuuskemaa rääkida. Kuna see oli mõnest teisest perioodist aastas odavam aeg, tehtigi head kokkuhoitud rahaga. «Tegelikult võiks ka tänapäeva inimesed kulutamise asemel rohkem selle peale mõelda. Vaeseid, kerjuseid ja hüljatuid oli palju. See aeg on just neile mõeldud, et jõukam rahvas saaks neid pühade ajal meeles pidada.»

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse