Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
26. november 2017, 10:57

Kas palderjanist on rahunemisel abi? (7)

Ärevus, stress, närvilisus – kõik need kolm on tänapäeva inimese sagedased kaaslased. Kui sügavast sisse-välja hingamisest ja kosutavast vannist enam ei piisa, siis kas abi võiks saada palderjanist?

Vastab Apotheka proviisor Merilin Nurk: "Palderjani rahustavat ja und soodustavat toimet tunti juba antiikajal. Ravimtaimena kasutatakse palderjani juurikat koos juurtega, mis kogutakse hilissügisel, mil taim on oma kasvu lõpetanud. Ent kas palderjanist võib tõesti abi olla ka tänapäeval?

Palderjan on rahustava toimega, aitab kaasa lõõgastumisele ning toetab vaimset heaolu pingelisel ja stressirohkel eluperioodil ning on kasutatud ka üleminekuea vaevuste, unetuse, mao- ja soolespasmide ning mitme teise tervisemure korral.

Palderjani sobib kasutada rahutuse, hirmutunde, stressi, uinumisraskuste ja unehäirete korral. Toime kergete närvipingete ja vaimse stressi korral on ka teaduslikult tõestatud. Palderjani tarvitatakse nii tee, tablettide kui ka tinktuurina. Palderjan on tihti preparaatides kombinatsioonis teiste närvisüsteemi tööd toetavate ravimtaimede või vitamiinidega.

Samas tasub palderjani tarvitamisega siiski ettevaatlik olla. Seda pole soovitatav võtta väga kaua järjest, ega ka igapäevaselt, sest pikema aja jooksul pidevalt tarvitades võib palderjan tekitada sõltuvust. Samuti võib palderjani tarvitamine põhjustada osadel inimestel rahustava toime asemel hoopis ärritusseisundeid.

Ettevaatlik tuleb olla auto juhtimisel ja töötamisel täpsust nõudvate masinatega. Kasutada ei tohiks lapsed, rasedad ja rinnaga toitvad emad ning ülitundlikkuse korral."