Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
26. november 2017, 07:00

Taiji sobib ka hommikuvõimlemiseks: 5 näpunäidet, kuidas energia liikuma panna

«Taiji on nagu iseendale nõelravi tegemine, energiate viimine ühest punktist teise koos sügava ja korrastatud hingamisega,» kirjeldab nn sisemiste võitluskunstide hulka kuuluvat treeningut Leino Laurimäe, kes õpetab seda Rein Siimu Taiji Koolis.

Taiji’s on kõike – nii kehalist koormust kui ka meele rahustamist. «See, mis paistab aeglase õõtsumisena, on olemuselt närvisüsteemi rahustav liikumine, mis aitab viia mõtted ja eluenergia voolavasse rütmi,» kirjeldab treener. «Kui eluenergia qi voolab vabalt, on inimene terve, loomulik ja tugev. Taiji’d õppides muutub kogu sisseharjunud keha kasutamise mehhanism, mistõttu võibki see kõrvaltvaatajale kummaline paista.»

Vana-Hiinas usuti, et taiji-harjutused tasakaalustavad inimeses yin- ja yang-energiat. «Kõik minu rühmades süvitsi taiji’d õppivad inimesed räägivad, et tervis on läinud paremaks. Nad on energilisemad, toimekamad. Staažikal harrastajal on kerge end ise peavalust vabastada või jonnivat last maha rahustada,» nendib Leino. Kasvab sisemine enesekindlus, vastuseis negatiivsetele emotsioonidele.

«Olen mõelnud, et taiji on metsa peegeldus linnapildis. Õpime tundides olema loomulikud, just sellised, nagu sügaval sisimas tunnetame. Püüame endas taastada n-ö algsed seaded,» sõnab treener. Taiji’s õpitakse kasutama oma sisemist jõudu. «See on ju peamine liikuma sundiv tegur. Püüdleme sellise seisundi poole, et jõudu, tahtmist tegutseda jätkuks kogu aeg.»

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse