Liisa-Ly PakostaFoto: Arno Saar
Arvamus
24. november 2017, 12:49

UUS TREND? Võrdõigusvolinik lahkab seksuaalset ahistamist muinasjutu abil (40)

Võrdõigusvolinik Liisa-Ly Pakosta vastab oma suhtlusvõrgustiku postituses reklaamikorrldaja Olav Osolinile ja arutleb Avalike suhete instituudi presidendi Sarah Halli nõudmise üle kõrvaldada muinasjutt „Uinuv kaunitar“ väikelaste lugemiskavast, sest see sisaldavat ilmselget seksuaalse ahistamise sõnumit.

Õhtuleht lisab artikli lõppu voliniku postituse täies mahus.

Pakosta märgib, et tema arvates pole Hall üldse seda muinasjuttu lugenud ning märgib alustuseks: „Nii pikka postitust niikuinii keegi ei loe, aga panen kirja ikka.“

Olles Osoliniga ühele poole saanud palub ta: „Võtke nüüd kõik istet, siit tuleb õiguslik kommentaar. Muinasjutt „Uinuv kaunitar“ sisaldab diskrimineerimisjuhtumeid küll, aga mitte selle koha peal, kus Osolini viidatud Sarah Hall (CIPR’I president) seda näeb.

Esimene on vanuseline diskrimineerimine. Tsiteerin: „Saali tuli üks väga vana haldjas, keda ei olnud kutsutud, kuna ta ei olnud juba viiskümmend aastat oma tormist väljas käinud ja usuti, et ta on kas surnud või ära nõiutud.“ Ei ole lubatud kellegi halvemini kohtlemine vanuse tunnuse tõttu. Kutsumata jätmine vanuse tõttu on diskrimineerimine.

Kuna haldjate töö on andega õnnistamine, siis ei saanud see vana haldjas oma tööd teha oma vanuse tõttu. Samas – tehakse vahet diskrimineerimisel ja tahtmatul ebaõiglasel kohtlemisel. See juhtum kvalifitseeruks viimaseks – kaaluti selle haldja kutsumist, aga kui keegi pole 50 aastat kordagi kodust välja tulnud, siis võib see olla niiöelda kogemata juhtunud halb küll.

Võrdsete võimalust voliniku pädevusest jääb välja see, kas kuningapere oli kuningriigis kohaliku omavalitsuse kohustuse täitja, kes peaks sotsiaalametniku saatma olukorda kontrollima, kui vanainimene pikalt väljas ei käi. See samm oli igatahes jäänud astumata.“