Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
22. november 2017, 07:58

Manona Paris: "Ma kohe üldse ei talu, et meest kuvatakse meil nii sageli metsiku koopa­inimesena."

Mulle meeldib end aeg-ajalt muigamisi nimetada ka meesõiguslaseks. Sest ma kohe üldse ei talu, et meest kuvatakse meil nii sageli metsiku koopa­inimesena, keda huvitavad vaid enesehävitajalikud tegevused ja kelle jaoks kõik õrnemad inimlikud tunded, eriti need, mis seotud pere ja lastega, on puhas müstika.

Selline tundetu plekkmehe kuvand on kahjulik kõigile. See on sama hävitav nagu kujutelm, et «väärt» naise saamiseks on vaja eeskätt võimalikult vinget autot või muud materiaalset pagasit.

No tõesti, kordan siis üle: kui vaatan avatud silmadega enda ümber, oma sõbrannade, lugejate, intervjueeritavate hulgas ... pole seal väga neid naisi, kes liduksid esimese ettejuhtuva miljonäri suunas. On hoopis naised, kes õhkavad meeste järele, kel on mõistlik, humoorikas ja toetav ettevõtlik meel, kes hindavad teda ja seda, mida nad koos kogevad või loovad.

See on üldse üks väga ohtlik ja meeste endi elutsüklit lühendav müüt, nagu oleks hea naise saamiseks vaja erilisi materiaalseid eeldusi. Loomulikult, teatav pealehakkamine elus on hädavajalik, soost sõltumata. Keegi ei saa olla kaua kiindunud inimesse, kes halab omaenda hädaorus, midagi selle parandamise jaoks tegemata. Pidada aga majanduslikku võimekust ainutähtsaks on nii 19. sajand, mil naiste võimalus enda eest hoolitseda piirduski «õigesti» abiellumisega.

Teine ohtlik müüt on see, et lapsed sünnivad vaid naistele. Seda külvatakse miskipärast kõige kõrgemal tasemel. Et igal juhul on lapsel vähemalt pisemana emaga parem. Siit tuleb ka see kõige õudsem eelarvamus: lahutatud mehel on targem oma eelmisest perest eemale hoida (lapse närvide nimel). Väga ohtlik ja suur lollus, mille üle on hämmastavalt suur hulk inimesi isegi uhked. Või on nad salamisi uhked, et unetud ööd, koolitükid ja õhtusöögiga pirtsutamine ei kuulu nende argipäeva? Aga siis ei kuulu sinna ka teadmine, et oled suutnud peale geenide ka oma vaimu edasi anda.

Naiste kiiksudest on tehtud igasuguseid komöödiaid. Mulle seetõttu täitsa meeldib, et nüüd on üks asjalik tulemas ka meestest, koos Eesti tippnäitlejatega. Käesolevast Naistelehe numbrist saabki lugeda, mida arvab üks neist meestest, Tiit Sukk, oma elust ja maskuliinsusest. Milline see on ...
ja milline ehk ei peaks olema.

Sel nädalal soovitan …

  • lugeda, kuidas koertüdrukust kasvab Lotte ehk Helena Pruuli kulgemisest laste armastatuimaks kangelannaks.
  • valmistada Ragne juhendusel vanu häid kadripäevaroogi.
  • õppida maailma naistelt Mari Kuke humoorikast ülevaatest.
Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse