Foto: Burt Johnson
Mitmesugust
30. oktoober 2017, 13:25

Kuidas saada läbipõlemisel sabast kinni?

Püüdlikud töötajad on hinnas. Enamik inimesi soovib endale ametit, mis oleks meeldiv, ja nad tahavad selles tublid olla. Vahel läheb aga justkui kõik allamäge – nii, et töö ja elu üldse tundub mõttetu, energiatase on nullis ja terviski hakkab jukerdama. Siis on mõistlik mõelda, kas tegemist võib olla läbipõlemise märkidega.

Tööl läbipõlemine ei teki üle öö, selleks on vaja paljude tegurite pikaajalist kokkulangemist. Peamised põhjused peituvad töökeskkonnas, aga mitte ainult.

Töökeskkonnas on üks riski­tegureid kontrollitunde puudus. ­Inimene ei saa siis mõjutada ­otsuseid, mis on tema töö jaoks olulised, puudutagu need tema tööplaani, ülesandeid, koormust või töö ­tegemiseks vajalikke ressursse. Segased ­ootused tööl – kui ei tea, mida sinult ­oodatakse, ootused muutuvad või on selgusetu, millised volitused sul asjade tegemiseks on – «aitavad» samuti läbipõlemisriski suurendada. Mõjutavad ka probleemsed suhted kollektiivis: mõni väga konfliktne (aga oluline) töökaaslane, tunnustuse ja tagasiside puudumine või lausa tööpanuse tühistamine.

Ka see, kui töötaja ja töökoha või kolleegide väärtushinnangud ei lange kokku, tekitab pikaajalist stressi, nagu ka asjaolu, kui amet ei sobi töötaja huvide või oskustega. Läbi­põle­mis­ohtu suurendavad oluliselt ka aktiivsusega seotud äärmused: kui töö on kas väga monotoonne või pidevalt kiiret reageerimist nõudev või toimuvad ootamatud vaheldumised igavast kaootilisse. Samuti mõjub halvasti, kui töömõtted tulevad pidevalt koju kaasa. Eraelu kannatab, kui päris vaba aega (mil saab töömõtted kõrvale panna) justkui polegi.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse