Foto: Siiri Kumari
Mitmesugust
27. oktoober 2017, 13:11

Järvi Pust: „Burleskiga tegelemine annab paljudele naistele võimaluse elada välja seda, millest igapäevaelus vajaka jääb.“

«Burleskiga tegelemine ­kasvatab eneseusku. See on võimalus olla kasvõi üks õhtu just niisugune, nagu sisimas soovid,» kinnitab ­burleskiõpetaja Järvi Pust, artisti­nimega Foxy Suzy.

Burleskisõud muutuvad Eestis küll aasta-aastalt üha menukamaks, kuid ükski meie burleskitaridest pelgalt selle kauni kunstiga ära ei ela, ehkki Järvi (47) annab peale esinemiste ka kaks korda nädalas trenne, koostab oma õpilastele koreograafiaid ja korraldab töötube. Olles lõpetanud Viljandi kultuuriakadeemia, on naine tavaelus töötanud aastaid hoopis galeristina kunstigaleriis.

Burleski juurde jõudmise muutis lihtsamaks asjaolu, et alati sportlikkusega silma paistnud naine on harrastanud paljusid tantsustiile. «Tagasiside on seni olnud positiivne, isegi kui vaatajad näevad sellist sõud esimest korda elus. Meie esinemine tuleb neile täieliku üllatusena.» Kommentaarid stiilis «Äh, mingid paksud tantsivad» teevad talle pigem nalja. Nalja pakuvad ka vahel pärast sõud esitatud küsimused, nagu «Kuidas teil valus pole otse laval spagaati teha?». «Täpselt samuti võiks ju ooperilaulja käest küsida, kuidas tal kopsud ei valuta, kui nii võimsa häälega laulab!» muigab artist.

Lavanimed on burleskietiketi osa ja päris tihti on nende taga oma lugu. Järvi sai endale lavanime täiesti juhuslikult. Helistati ja öeldi, et tarvis on tema esinejanime. Kümne minuti pärast helistas ta tagasi ja ütles, et on Foxy Suzy. Oma osa oli selles ilmselt samal ajal kodus kõlaritest kostnud Jimi Hendrixi lool «Foxy Lady».

Täidab tühiku argipäevas

Järvi ei pea burleski pelgalt tantsustiiliks. «Tegemist on lavakunstivormiga, mis võib baseeruda tantsul. See ühendab aga ka teatri, erootika, koomika, tsirkuse­elemendid ja kostüümidraama. Igal juhul iseloomustab seda žanri rõõm ja elulust ning fantaasiaküllased liialdused. Humoorika suurejoonelisuse pärast mulle burlesk meeldibki,» jutustab ta. «Mulle meeldib üldse kõik, mis on elust suurem: ooper, jalgpall, burlesk. Tundsin juba esimestes tundides, et burlesk on minu jaoks nagu kojujõudmine. See ei nõua, et peaksid mahtuma kindlatesse ilukriteeriumitesse, võid olla just selline, nagu oled. Jalgade pikkusest on tähtsamad loomingulisus ja avatus.»

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse