Foto: Peeter Langovits / Postimees
Mitmesugust
25. oktoober 2017, 17:57

Millist kasu on toonud Eesti suurimad intiimskandaalid?

Mis teeb rahvaesindaja seksiskandaali sattumise nii paeluvaks? Kas see on teadmine, et ka nemad võivad olla patused, või vastupidi – saame end valitutest moraalselt kõrgemana tunda? Igal juhul on tegu kollektiivse õppetunniga: ole aus, pea kinni oma isiklikest lubadustest naise ja laste ees, ning sa ei hävita oma karjääri, pereõnne ja suure tõenäosusega kõigi osapoolte tuleviku­väljavaateid. Nii aga pole Eestis mitte alati olnud.

Taavi Rõivase Malaisia-pidu

See afäär on veel nii värske, et pole lõppu saanud, ent mõjub paraku enam kui kurioosselt, sest üks osapool on äsja oma kauaaegse elukaaslase, tuntud laulja Luisa Värgiga abiellunud ja hiljuti teist korda isaks saanud ekspeaminister Taavi Rõivas, kes oli vahejuhtumi ajal asespiikrina riigi tähtsuselt neljas inimene.

Nende nädalate jooksul, mil lugu avalikuks sai, oleme teada saanud ainult väga segaseid detaile. Ilmekas on see, et esimene Eesti Päevalehe lugu ilmus poolte kokkuleppe tulemusena ilma nimedeta ja sisaldas järgmist: toimus liiga lähedane tantsimine ja hiljem varjulises kohas kleidi ülessikutamine ning agressiivne suudlus. Hiljem on Rõivas öelnud, et see polnud päris nii, aga ta ei nimeta süüdistajat ka valetajaks. Ikka veel suhtelise anonüümsusega neiu ­Katrin omakorda räägib, et ta ei taha üksikasju kirjeldada, jäädes selgelt kindlaks varasemale kokkuleppele.

Mida sellest järeldada? Kui sul on nii palju kaotada, tuleb end paremini kontrollida ning samuti arvestada, et maailm on muutunud väga väikeseks – eelmistel aastatel poleks nii kaugel toimunud vahejuhtum kindlasti kodumaa meediasse jõudnud. See on Eesti ajaloos esimene nii-öelda ahistamisskandaal, kus võimukandja nii «vähese» peale tagasi astub, näidates sügavamat vastutustunnet.

Edgar Savisaar ja Vilja Laanaru

See aastal 1995 aset leidnud juhtum on praeguseks saanud juba ajaloo klassikaks. Toonast siseministrit Edgar Savisaart süüdistati oma vestluspartneritega peetud kõnede salvestamises pikema aja jooksul. Skandaali tõttu tagandas president Lennart Meri Savisaare siseministri ametist ja ta oli sunnitud astuma tagasi ka Keskerakonna esimehe kohalt. Tiit Vähi valitsus lagunes. Savisaar eitas enda osalust lindistamises, süü võttis endale ­Savisaare tolleaegne nõunik Vilja Laanaru. Avalikkus aga ei teadnud veel, et Viljat ja toona eelmise naise ­Liisiga abielus Edgarit sidus märksa enam kui ühine töö ja lindid. Nimelt oli selleks ajaks näinud ilmavalgust juba nende ühine laps Rosina, keda alguses kasvatasid Vilja vanemad. 

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse