Foto: Pixabay
Mitmesugust
29. oktoober 2017, 19:59

Pesumasina eluiga lühendab teadmatus

Pesumasin võib sind truult teenida pikki aastaid, kui tead, kuidas seda õigesti kasutada. Kodumasinaid hooldava ja remontiva Eliser OÜ tegevjuht Toomas Türkson teab.

Hästi hoitud pesumasinad on vastu pidanud isegi kuni 30 aastat, võib Türkson oma kogemusele tuginedes öelda. «Ei maksa arvata, et tänapäeval selliseid masinaid enam ei tehta. Ikka tehakse. Kohati paneb imestama, kuidas ka kõige kehvemate eeldustega masinad muudkui kestavad ja kes

Hästi hoitud pesumasinad on vastu pidanud isegi kuni 30 aastat, võib Türkson oma kogemusele tuginedes öelda. «Ei maksa arvata, et tänapäeval selliseid masinaid enam ei tehta. Ikka tehakse. Kohati paneb imestama, kuidas ka kõige kehvemate eeldustega masinad muudkui kestavad ja kestavad. Ongi raske öelda, miks mõnes kodus kipub pesumasin ära lagunema juba garantiiajal, teises aga pärandatakse põlvest põlve,» räägib spetsialist ja toob välja tõiga, et keskmine pesumasin peab tavaliselt siiski vastu 8–10 aastat.

Hoolduspesu olgu regulaarne

Suur viga on Türksoni sõnul pesu­masina eest hoolitsemine aastateks ära unustada ja siis üritada kõik ühe raksuga korda teha. Näiteks valada masinasse kaks korda kangemat hooldusainet eesmärgiga eemaldada korraga kogu katlakivi ja bakterikoloonia. Nii pole arukas teha, masinat peaks hooldama järjepidevalt. Pesumasinat tuleb hooldusainega läbi pesta kord kuus, kui kasutatakse kiirprogramme, pesugeeli ja madalaid, 20–30kraadiseid temperatuure. Tavatemperatuuriga pesu pestes peaks masina läbi pesema kolm-neli korda aastas. Kui jätta see tegemata, koguneb sinna paks kiht mustust ja lima. Sellest enam niisama lihtsalt lahti ei saa, isegi mitte topeltkogust või -kangeid hooldusaineid kasutades. Vale hooldusaine kasutamise korral muutuvad mõned masina siseosad rabedaks, teised sulavad plastiliinisarnaseks kleepuvaks massiks. Tagajärjeks on lekkiv või halvemal juhul tossav kodumasin. «Väga hull keemia on Torusiil,» hoiatab Türkson, «mida kodus nii elektroonikaprobleemide kui ka ummistuste korral kahjuks kasutatakse. See on ülihalb mõte!»

Palju reklaamitud Calgon olevat aga tühi raharaiskamine. «Klassikaline Calgon on veepehmendaja. Vett pehmendavad ained on sees peaaegu igas pesuvahendis.»

Vaata, mida masinasse pistad!

«Üks sagedasemaid ja tihti ka kallimaid vigu on see, et ei kontrollita riiete taskuid. Väike taskust välja libisenud kruvi teeb masina sõlmedesse sattudes rohkem pahandust, kui oodatagi oskaks,» hoiatab ekspert. Ka liivaseid riideid ei tohi masinasse panna, need tuleb enne puhtaks raputada. «Samuti on ohtlik pesta pesumasinas sulepatju ja raskeid või tohutu palju vett imavaid vaipu. Padjad võivad masinas lõhki minna ja hiljem on sealt võimatu sulepudru kätte saada. Raske vaip lõhub paremal juhul ära rihma, halvemal juhul palju teisi sõlmi,» ütleb Türkson.

Kui jalatsi- või mantlitootja on masinpesu lubanud, võib sellised esemed julgelt masinasse pista. «Kindlasti ei soovita ma aga pesta seal ainult jalanõusid, nendele peab lisaks panema mõne suure riideeseme, et jalatsid plastlabade kinnitusi katki ei peksaks.»

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse