Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
21. oktoober 2017, 08:00

Ilmapoiss Martin Mileiko: "Karma seadus on pühas füüsika."

Martin Mileiko elab nagu Hunt Kriimsilm, kes pidas üheksat ametit. Ta on disainer, ettevõtja ja ETVs ilmateadustaja. Ta teeb bändi Hilised Ärkajad, purjetab ja tegeleb veel mitme muu põneva asjaga. Naisteleht uuris, kustkohast ta oma energia võtab ja sõltumata ilmast alati nii päikeseline on.

Tartu Ülikoolist füüsikudiplomi saanud ­Martini (45) moto on kummalisel kombel hoopis «Laiskus viib elus edasi ja kõike, mida võimalik, tuleb lihtsustada ning taandada».

Ta on Võru poiss – kasvanud küll merest kaugel, aga tahtnud lapsest saadik meremeheks saada. «Väikesena joonistasin kogu aeg laevu. Klassijuhataja tahtis, et läheksin Tartu Kunstikooli, arvas, et peaksin saama kas kunstnikuks või arhitektiks,» ütleb mees, kes valis hoopis Tartu Ülikooli ja füüsika. «Lõpetasin, aga pole päevagi füüsikuna töötanud.»

Martin ei teadnud isegi, miks just füüsika valis, sest tol ajal oli populaarne õppida hoopis ärijuhtimist või juurat. Ta on aga aru saanud, et see eriala on universaalne, aidates igas eluvaldkonnas. «Meremeheks ei saanud. Füüsikuks ei saanud. Läks kuidagi teistmoodi,» nendib ettevõtja ilmselge rahuloluga.

Karma seadus on puhas füüsika

Martinil on meeles, kuidas õppejõud ülikooli ajal rõhutasid: füüsikas ja elus üldse on oluline eristada olulist ebaolulisest. Füüsikalised protsessid võivad olla väga keerulised, nagu ka elu – iga asi sõltub eelnevast ja üldse paljudest asjadest. Nii peadki vaatama, mis mõjutab rohkem, mis vähem.

«Füüsik on laisk inimene – ta peab enda jaoks asjad lihtsaks tegema. Need, mis mõjutavad vähe, unustatakse ära. Arvesse võetakse kõige olulisemad, mis n-ö pilli puhuvad,» räägib mees. Ta ei väida, et on ise seda kõige paremini rakendada suutnud, aga teinekord on see üsna palju aidanud küll. «Füüsika keel on matemaatika, siin tuleb asjad teha nii lihtsaks, kui saab, n-ö taandada,» selgitab Martin nippi, mis aitab pead selgena hoida.

Oluliseks peab tuntud telenägu ka põhimõtet mitte teha halba. See on elus väga oluline printsiip. «Ära tee teistele kahju. Võib-olla sõnab mõni, et nii ütleb karma, aga see on ka Newtoni kolmas seadus ehk mõju ja vastasmõju: kaks keha mõjutavad teineteist jõuga, mis on võrdsed ja vastassuunalised. Elus on samamoodi. Kui teed kellelegi halba, tuleb see sulle mingil viisil ka tagasi. Karma: mida külvad, seda lõikad,» selgitab mees. Martinil on enda sõnul vedanud, sest teda ümbritsevad head inimesed, kolleegid ja sõbrad. «Mõnus maailm, kus elada. Olen oma elu võimalikult mugavaks teinud. Samas pole ma ka jätnud riske võtmata ega asju tegemata,» ütleb ta.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse