Foto: Kalev Lilleorg
Mitmesugust
15. oktoober 2017, 08:00

Eestlannast alpinist: "Mägi riietab inimese lahti."

Kolme lapse ema Katrin Merisalu on äsja ETV2 kaudu ekraanile jõudnud telefilmi «Teel Leninile» pea­­tege­lane. «See on üks osa hullust ja kaks osa seiklusjanu,» kirjeldab naine tillukese inimese tõmmet suurte mägede poole.

Kui kasvõi korra või paar mägedesse eksida, kipub osake inimesest sinna jääma, on 2016. aasta suvel ­Lenini mäetipu vallutanud Katrin (49) kogenud. «Siis polegi muud, kui seljakott keldrist välja tirida ja seda kadunud osakest otsima minna. Saada teada, kas tulen ikka toime, panna oma füüsis ja vaim proovile.»

Filmi sisse sattumine tuli ootamatult talle endalegi. Mägede lummust jäädvustama harjununa filmis Katrin üles kõik rännakud, nii palju kui sai. «Ega neid ullikesi palju ole, kes on olnud nõus filmima ... See pole nii nagu reisisaate puhul, et võtad kaamera välja ja hakkad muudkui jäädvustama. Sa ikka oksendad vahepeal ja siis teed edasi.» Produtsent nägi kurja vaeva, et sealt midagi kätte saada, sest filmija ise ju kaadris pole.

Mägi paljastab inimloomuse

Valge vaikus, lumised nõlvad, puutumatu ilu, igavikulisus – see on see, mis madalal sündinud inimest mägede puhul lummab. «Me kõik teeme enda jaoks omad valikud. Kes käib metsas orienteerumas, kes teeb muud. Mina valisin mäkke mineku. See pakub rahuldust. Eks see samas ole ka natuke enesehävituslik,» naerab Katrin, kes on üks väheseid eestlannasid, kes seitsme tuhande meetrise tipu vallutanud. Kõigepealt tulid Elbrus ja Ararat, aga need mäed, kus viimati käidud, on juba hoopis teine tase ... «Ega ma ole lõpuni ise ka päris hästi aru saanud, miks seda teen. Võib-olla on asi selles, et mägedes tekib äkki metsikult palju aega. Kodus ei ole seda kunagi sellisel määral. Pühendud oma eesmärgile, seda küll, kuid eelkõige on sul aega iseenda jaoks,» mõtiskleb naine, kelle siiani kindlalt püsiv abielu oli muide esimene, mis pärast Eesti riigi taasiseseisvumist 1991. aasta augustis sõlmiti.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse