Foto: VIDA PRESS
Suhted
11. oktoober 2017, 11:35

Asi ametlik – teadlased leidsid parima viisi suhte lõpetamiseks (9)

Kui sa oled kuulnud või ise kasutanud väljendit „me peame rääkima“, siis tead, et head see ei tähenda. Tuleb välja, et ühe teadusuuringu kohaselt on see parim lause suhte lõpetamise puhverdamiseks.

See on väga nõme, kui sind maha jäetakse, kirjutab Men’s Health. Aga kellegi mahajätmine võib olla sama nõme, eriti kui sa tema tunnetest hoolid.

Kui oled kunagi sellises olukorras olnud, siis tead, kui stressirohke see vestlus võib olla. Kas suhe tuleks lõpetada enne lõunasööki? Pärast seda? Kas peaksite kuskil kokku saama ja siis vastassuunas liikuma? Kuidas oleks kõige parem seda talle öelda?

Paistab, et teadlastel on vastus olemas.

USA Brigham Youngi ülikooli ja Lõuna-Alabama ülikooli uuringu kohaselt eelistab enamik inimesi halbade uudiste kuulmisel otsekohest lähenemist.

Uuringu käigus esitleti 145 inimesele erinevat tüüpi halbu uudiseid. Seejärel märkisid uuringualused ära saadud mitte-nii-heade uudiste juures kõige olulisemad asjad, mida nad väärtustasid. Kõige rohkem väärtustati selgust ja otsekohesust, tagaplaanile jäid näiteks teise inimesega arvestamine ja mõistlikkus.

Inimsuhete puhul leidsid teadlased, et enne taskurätikupaki avamist eelistavad inimesed kerget „puhvrit“.

„Vahetu „ma jätan su maha“ võib olla liiga otsekohene,“ selgitas uuringu autor, Youngi ülikooli lingvistikaprofessor Alan Manning. „Aga sa vajad vaid „me peame rääkima“-puhvrit – andmaks teisele inimesele mõned sekundid harjumiseks mõttega, et nüüd tulevad halvad uudised.“

See võib kõlada tundetult, aga uuringu osalised hindasid iva kallale asumist ja eelistasid seda pikale ja venivale vestlusele.