Et on veel inimesi, kes nüüdisaja egoistlikus, oleme-koos-kuni-saan-parema-maailmas tahavad avalikult kinnitada teineteisele ja maailmale, et nad on koos heas ja halvas. Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
11. oktoober 2017, 17:52

Manona Paris: „Räägiks hoopis tõelistest (konservatiivsetest) väärtustest, mis rahva elujärge parandaksid.“

Kui sain kolm aastat tagasi kooseluseaduse toetamise eest tuld ja tõrva, olin ausalt öeldes väga jahmunud. Enda meelest ei teinud me Kristeriga muud, kui ütlesime, et meie, heteroseksuaalne pere, toona alles ühe lapsega, ei näe homoseksuaalse partnerluse seadustamises enda väärtustele mitte midagi ohtlikku. Vastupidi – tore, kui armastus, truudus ja pühendumine popimaks saab!

Nägin ja näen endiselt selles soovis konservatiivset efekti. Et on veel inimesi, kes nüüdisaja egoistlikus, oleme-koos-kuni-saan-parema-maailmas tahavad avalikult kinnitada teineteisele ja maailmale, et nad on koos heas ja halvas. Mees ja naine saavad seda teha. Miks ei peaks saama kahest mehest või naisest koosnev ühendus? Abielu on niigi ajale igatpidi jalgu jäänud igand, hea, kui keegigi soovib sellele lisajõudu anda!

Tahan nii väga, et kooseluseaduse asemel räägiks me hoopis tõelistest (konservatiivsetest) väärtustest, mis rahva elujärge parandaksid: kuidas teha nii, et Eesti mees ei putkaks esimeste probleemide ilmnedes kodust minema. Et pere lagunemise eest ei satuks vaikimisi tule alla naine – nagunii ei pööranud laste kõrvalt mehele tähelepanu, läks paksuks ja hakkas näägutama (loe: julges öelda, et midagi ei meeldi). Vaene mees ju lihtsalt pidi siis minema sõpradega terveks nädalavahetuseks jooma, kasiinosse ja tädiranda!

Tean, et tegin eelmise lõiguga liiga paljudele headele meestele, kes väärtustavad partnerlust ja pühendumist. Mul on endal selline mees, juba 11 aastat. Miskipärast näen aga palju, nii töiste kontaktide kui ka oma sõbrannade ja nende sõbrannade, nende emade, õdede ja tädide seas, nii kaugele kui silm ulatub, et heteropere valdkonnas konservatiivsed väärtused Eestis vaat et puuduvad.

Vaesus, viletsus ja hüljatus on Eestis üksiku lastega naise nägu. Siin ei saa ükski seadus appi tulla, rääkimata abielust, mis on tänapäeval muutunud pigem ilusaks žestiks. Olukorda saab parandada ainult ühiskonna hoiakute muutus. Kasvõi alates sellest, et homosid tabanud turmtuli tabaks ka neid heteromehi, kes küll tahavad lapsi, kodukollet ja pühendumist, ent kui liblikate kõrvale tulevad jutuks elulised probleemid (kasvõi kooselu seadustamise näol), lasevad jalga parematele jahi­maadele.

Sel nädalal soovitan …

  • lahutada oma meelt sensitiivide vaatenurgaga eelseisvatest valimistest.
  • tutvuda Ragne nutikate täisteratooteid sisaldavate retseptidega.
  • mekkida, kui mõnus on sügisõhtul tassike head rooiboseteed.
Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse