Foto: VIDA PRESS
Suhted
10. oktoober 2017, 20:30

AHISTAMISLUGUDE TAGAJÄRG: mehed väldivad tööl naistega kahekesi jäämist (29)

Naised julgevad üha enam tulla välja oma paljastustega seksuaalse ahistamise juhtumitest töökohal, on kirjutanud Jezebel. Ning pidevad uudised selle kohta, kuidas võimukad mehed on oma tööalast positsiooni ära kasutanud, on loonud olukorra, kus teised mehed teevad end hirmust täis. 

New York Times paljastas hiljuti Harvey Weinsteini loo. Too Hollywoodi produtsent oli aastakümneid pakkunud endast madalamal positsioonil olevatele naistele paremaid karjäärivõimalusi – sealjuures aga teatavatel tingimustel. Ning väidetavalt sõlmiti aja jooksul vähemalt kaheksa kokkulepet selliste juhtumite kinnimätsimiseks. 

NYT-i teatel on mehed Weinsteini hoiatavale loole ja teistele sarnastele reageerinud sellega, et väldivad oma naiskolleege, eriti just alluval ametipositsioonil olevaid. Mehed kardavad, et neid võidakse süüdistada seksuaalses ahistamises – sest see rikuks ju nende elud.

Naisi püüab töö juures vältida ka näiteks ortopeediakirurg Mukund Komanduri.

„Olen selle osas väga ettevaatlik, kuna mu elatisvahendid on kaalul,“ sõnas ta. „Kui keegi su haiglas ütleb, et sul on olnud mingi naisega sobimatu kontakt, siis kõrvaldatakse sind uurimise ajaks ametist ja su elu on läbi. Kas sa sellest taagast enam kunagi vabaned?“

Jezebel aga näeb olukorras teistsugust ohtu. „Teate veel midagi, millest sa ei vabane? Sellest, et su karjäär seisab paigal, kuna juhataja pelgab sulle otsa vaadata, sest kardab, et sa lähed rääkima, kuidas ta sind ahistas,“ kirjutab väljaanne. „Kui mehed kardavad õppida tundma oma naissoost alluvaid, siis on väiksem tõenäosus, et neid naisi ülendatakse või toetatakse. Selle asemel süvendatakse suhteid teiste meestega, nagu alati (ja halveminigi).“

Naisautor märgib, et kõigis avalikkuse ette jõudnud ahistamislugudes seisnes ahistamine pealekäivas õlamassaažis, pealesunnitud suudlustes, suguorganite välgutamises, seksisõnumite saatmises ja teistes sarnastes rünnakutes. „Kui sa kardad süüdistusi seksuaalses ahistamises, siis ära ahista naisi ja sul on kõik hästi,“ märkis Jezebel.