Foto: VIDA PRESS
Ilu ja mood
9. oktoober 2017, 14:45

IGAVIKULINE KÜSIMUS: kas kantud trenniriideid võib uuesti kanda, kui need ei lehka?

On jõusaalipäev, aga sul pole vahepeal olnud aega pesu pesta. Niisiis kaevad pesukorvist välja eelmisel korral kantud särgi ja nuusutad seda. Mingit ebameeldivat lehka justkui pole ... käib ju küll?

Tegelikult mitte, märgib Men’s Health. Vanade higiste riiete uuestikandmine võib olla paras õnnemäng. Kui sa just ei tahagi meelega levitada sellist ihulehka, mis on piisavalt tugev, et kõrval jooksulindil kõndiv neiu jalust lüüa.

Häda on selles, et riidetükk võib normaalne välja näha ja isegi normaalselt lõhnata – aga see ei tähenda, et nii jääbki.

Cornelli ülikooli emeriitprofessori Kay Obendorfi sõnul on meie keha toodetav higi tegelikult lõhnatu. Hoopiski õline rasu ja higi poolt nahalt üles korjatavad bakterid tekitavad halva leha.

Mida rohkem baktereid su higis on, seda kõvem lehk. Trennitegemine aga pakub bakteritele ideaalseid paljunemistingimusi ehk soojust ja niiskust. Mis tähendab, et riietusse imendub hea hulk lehkavat higi.

Kui sa oma rõivaid kohe ära ei pese, siis jätkavad bakterid paljunemist ka pärast trenni – mis tähendab, et särk muutub progressiivselt haisvamaks. Mis tähendab, et hommikul kodus lõhnatesti läbinud rõivatükk võib osutuda lehkavaks tõhuks, kui see hiljem spordikotist välja võetakse. Lisaks higistad sa trenni tehes oma niigi higisesse särki veelgi ja olukord ei lähe sellest paremaks.

Enamgi veel: mustud ja kuivanud higi võivad õhus leiduva hapnikuga reageerides jätta kangale kollaseid plekke, mida on raske eemaldada. Lisaks ei maksa unustada, et kuivanud higi muudab kangast jäigemaks ja võib trenni tehes nahka ärritada.

New Yorgi ülikooli tervisekeskuse dermatoloogia abiprofessor Arielle Nagler toob ülaltoodut täiendades veel välja, et riiete uuesti kandmine loob hea keskkonna ka vistrike tekkeks.

Moraal: peale trenni pese oma spordiriided puhtaks ning ära kanna neid uuesti.