Evelin Ilvese kleit aastast 2013. Kleidi autoriks moedisainer Xenia Joost. Kõnealune kleit tekitas omal ajal kõvasti furoori, sest oli jahmatavalt sarnane Christian Diori pulmakleidiga.Foto: Reigo Teervalt
Inimesed
5. oktoober 2017, 20:13

Eesti Rahva Muuseumis saab uudistada Evelin Ilvese vastuvõtukleite (1)

Eesti Rahva Muuseum (ERM) avas näituse, mis on moehuvilistele suur maiuspala. Nimelt saab näitusel „Külatänavalt punasele vaibale. 100 aastat rahvuslikku moodi“ uudistada, kuidas on meie rahvuslik mood aastatega muutunud. Oma silmaga saab näha ka endise presidendiproua Evelin Ilvese aastapäevakleite.

Evelini aastapäevakleidid said ERMis uue kodu juba üle aasta tagasi. Uue muuseumi avamise ajal olid kleidid juba majas, ent polnud veel museaalideks vormistatud. Alates neljapäevast on need viimaks ka külastajatele imetlemiseks välja pandud.

Evelin Ilvese pidupäevakleit aastal 2012. Kleidi autor Merike Pääro iseloomustas oma loomingut järgmiselt: „Kleit on õmmeldud naturaalsest villasest ja läikivast iirisniidist kootud kangast. Inspiratsiooniks olid setu ehted ja Hiiumaa rõhud. Foto: Reigo Teervalt

Näitusel on väljas 134 mannekeeni ja suuremalt jaolt on näha  üksikesemeid, mitte rõivakomplekte. Näitusel on esindatud neli tähtsamat ajajärku: Eesti vabariik kuni 1940, Nõukogude Eesti, Välis-Eesti ja taasiseseisvunud Eesti. Meesteriideid näitusel näha pole, sest meestemoes on rahvuslikud nüansid väga vähe esindatud.

„Küsisin ka ühe Eesti meesmoekunstniku käest, miks pole tehtud meestele rahvuslikke kollektsioone. Ta ütles tagasihoidlikult, et kuidas siis teha meestele tikitud jakki – see näeks veidi imelik välja. Seega, siin on veel arenguruumi,“ muigab näituse kuraator Riina Reinvelt.

Vanemate ajajärkude disaininäited on olnud enamjaolt juba pikemat aega muusemi valduses. Hilisema aja moelooming on laenatud näituse tarbeks kodumaistelt disaineritelt. Nõnda võibki väljapanekul näha näiteks Kristina Viirpalu, Katrin Kuldma, Arne Niidu, Lilli Jahilo, Aldo Järvsoo, Piret Pupparti, Zoja Järgi, Katre Arula ja paljude teiste disainerite loodud kauneid kleite. Näitusel pole uudistamiseks vaid pidulik kõrgdisain, vaid on ka argisemad rahvuslikud rõivad.

Museaale saab ERMi galeriis uudistada kuni järgmise aasta 18. märtsini. Näituse kuraator on Riina Reinvelt, kujundaja Liina Unt ja produtsent Reet Mark.