Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
27. september 2017, 21:03

Piip ja Tuut: „Oma lapsed panid meid seksuaalkasvatusele tähelepanu pöörama.“

Klounipaar Piip ja Tuut ehk Toomas Tross ja Haide Männamäe on sel sügisel võtnud omal muhedal moel käsile seksuaalkasvatuse teema ning ­üritavad sellest rääkida nii, et keegi ei peaks ­piinlikkust tundma: «Olgu kõiges ikka rõõmu ja lusti. Püüaks tabudest üle saada!»

Laste seksuaalkasvatus on läbi aegade laste­vanemate meeli ärevil hoidnud. Millal sellest rääkida? Kas järeltulijat valgustada või seksiteemast kõrvale hiilida? Küll nad varem või hiljem kusagilt mujalt asjadest teada saavad. Võib aga juhtuda, et lapsel on juba olemas esimesed traumaatilised kogemused, millest perelisa on võib-olla kergeim variant. «Loodame, et saame avardada meeli ja julgustada lapsi ning vanemaid oma­vahel rääkima. Ükskõik kas kartuli­praadimisest või seksist. Peaasi et räägitakse,» leiavad Toomas Tross (50) ja Haide Männamäe (45).

Nende uus lavastus kannabki nime «Piip ja Tuut. Pimedas ja teki all». Selle idee taga on hulk kogemusi ja hetki elust enesest. Nende endagi kolm last on jõudnud ikka, kus üks või teine kummaline teema päevavalgele ujub. «Asjadest tuleb rääkida. Kogemust meil on, julgust samuti,» naerab Toomas. Paaril on selja taga 28 aastat tutvust ja 23 aastat abielu. Pidevalt ninapidi koos olles mõistavad nad teineteist suurepäraselt ja oskavad olla partnerid ning sõbrad nii eraelus kui ka töös.

Miks kumm on seks?

Toomas ja Haide said tõuke seksuaalsusest rääkida, kui nende perekonna noorim võsu oma küsimused sel teemal päevavalgele tõi. «Sõitsime mõni aeg tagasi Tallinnas autoga õhtul Pirita poole ja noorim laps, üheksa-aastane, nägi aknast reklaami, millel ilutseb lause «Kumm on seks!»»

Üsna pea tuli tagaistmelt vanematele küsimus, mida see tähendab. «Loomulikult oli meie tüdruku nägu eriti kaval. Polnud absoluutselt mingit kahtlust, et kusagil olid lapsed juba omavahel sel teemal rääkinud,» meenutab pereisa naerdes. «Mul oli tegelikult suur rõõm, et ta lõpuks selle teema püstitas ja et ta ennekõike võttis vaevaks seda küsida just meie käest, mitte ei värisenud nurgas ega läinud kuhugi mujale ise uurima.»

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse