Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
27. september 2017, 08:54

Vilja Toomast: „Kui me oleksime vara jaganud kohtu kaudu, oleks ta pidanud rohkem maksma.“

Eesti poliitikas läbi aastate kesksel kohal olnud Vilja Toomasti katse avalikkuse eest varjus olla ja ainult oma esimesele armastusele, psühholoogiale keskenduda on eksabikaasa Edgari kohtuprotsessi ning valimistega selleks korraks luhtunud.

See polnud Naistelehel esimene kord Viljalt (55) küsida, miks ta avalikkuse silme alt taandub ja psühholoogiale keskendub. «See pole avalik teema ja eeldab privaatsust,» oli varem olnud tema vastupalve. Nüüd aga kostub uudistes üle päeva, kui palju on Vilja seotud oma eksabikaasa, Keskerakonna karismaatilise eksliidri Edgar Savisaare rahaprobleemidega. Naine on ka mõistnud, et tema avaliku rolliga saab veel palju kodukandis ära teha, sestap kandideerib ta Reformiera­konna ridades Nõmmel.

Naine tunnistab, et ka tema elus on olnud aegu, kus ta on psüühiliselt olnud nii nõrk ja katki, et on pidanud võtma tablette. Nüüd, elukogenuna, ta teab ja oskab väärtustada kõike seda, mis annab talle elus tugevuse minna edasi, olgu olukord milline tahes. «Üksi ei tohi jääda. Ei tohi ka klammerduda sellesse, mis sul on või oli, elus tuleb alati edasi minna,» õpetab psühholoog.

Vilja räägib, et tal olid väga rasked ajad: tal polnud jõudu midagi muuta ja pidi mõnda aega n-ö augus olema. Aitas teadmine, et kõik möödub. «Tegin ainult oma igapäevast tööd ja kõik. Aga mul säilis alati terve mõistus ja teadmine, et elul on palju pakkuda. Ei saa jääda paigale ega millegi külge klammerduda. Nii on ka praeguses eluetapis. Kui mul üks töö lõppes, hakkasin kohe otsima, mida edasi teha.»

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse