Mitmesugust
21. september 2017, 10:29

Dr Toomsoo: „Alzheimeri tõbi on keeruline elu teise poole haigus, mis kulgeb sageli märkamatult.“

Confido neuroloog dr Toomas Toomsoo selgitab haiguse olemust ja sellega toimetulemise võimalusi.

„Alzheimeri tõbi on keeruline elu teise poole haigus, mis kulgeb sageli märkamatult ja põhjustab väga olulisi igapäevaelu muutusi nii patsiendile tema kui ka pereliikmetele. 

Dementsus on kroonilise või progresseeruva kuluga sündroom, mille korral on nii mälu kui mõtlemine häiritud sellisel määral, et see mõjutab inimese igapäevaseid toiminguid ja aktiivsust. Samas, teadvuse seisund ei ole häiritud. Kindla diagnoosi panemiseks peavad sümptomid olema kestnud vähemalt kuus kuud. 

Alzheimeri tõve tüüpi dementsus on kõige sagedasem dementsussündroomi põhjus (üle 60% juhtudest), sellesse haigestumine suureneb rahvastiku vananedes. 

Teadaolevalt ei ole siiani leitud ühtki vahendit haiguse progresseerumise peatamiseks, samuti pole teada ühtki kindlat markerit, mille alusel saaks diagnoosi kinnitada 100%-lise täpsusega. Ainus kindel riskitegur on vanus. 

Kuid Alzheimeri tõbi ei puuduta üksnes haiget ennast, vaid halvendab oluliselt ka tema pereliikmete ja hooldajate elukvaliteeti.

Haiguse varajaseks märkamiseks piisab lähedase mäluhäiretele tähelepanu pööramisest, varases faasis alustatud ravi, patsiendi toetamine ja tema füüsiline aktiivsus lükkavad haiguse kiiret progresseerumist edasi. Viimastel aastatel on enam tähelepanu pööratud ka dieedisoovitustele, millest ehk olulisim on loobuda kõrgema rasva- ja madalama süsivesikutesisaldusega toitudest.“

Lisainformatsiooni Alzheimeri tõve kohta saab Confido kliinikust neuroloog dr Toomas Toomsoolt, psühhiaater dr Mari-Liis Laanetult ning toitumisnõustaja Anneli Kõivult. Mäluhäirete täpsemaks testimiseks on võimalik lasta end või lähedast uurida kliinilisel psühholoogil Margus Laurikul.