Foto: erakogu
Mitmesugust
18. september 2017, 12:00

Naise jaoks oli suure karu mahalaskmine õudne kogemus

Kord istus Kristiina Mitt jahitornis ja nosis pähkleid, püss seina najal, hinges lootus tabada mõnd metssiga. Ühtäkki nägi kütt aga tohutut karu lähenemas … Jah, tal õnnestus see, millest paljud jahimehed võivad vaid und näha.

See juhtus kaks aastat tagasi. Kristiina (27) läks otse töölt söödaplatsile ja ronis jahimeeste kõnepruugis «kantslisse» sigu passima. Laekvere jahimeeste ühingusse kuuluv naine jõudis vaevalt maha istuda, avas hiirvaikselt pähklipaki – jube nälg oli – ega jõudnud notsude peale õieti mõtlemagi hakata, kui nägi ühtäkki karu tulemas. «Ta käis ja nuuskis põllul ringi ning tegi siis otse kantsli ette suure häda. Küsisin SMSi teel jahiülema käest, kas võin lasta. Tema uuris, kui suur karu on – kui on väike, siis ei tohi.

See oli suur. Lõpuks andis loa ja ma lasin. Karu tormas lõhkudes ja laamendades metsa,» meenutab Kristiina tolle septembri algust, mis jääb igaveseks meelde. «See oli nii hirmus. Mõtlesin, et mina siit pukist alla ei lähe, kartsin. Jahiülem ja tema sõber läksid metsa karule järele. Loom möirgas, mul käis kerest tuline jutt läbi. Ta ründas ka mehi ja nad lasid uuesti.»

Naise jaoks oli see õudne kogemus ja kuigi kodupõrandal lebavat hiiglaslikku mesikäppa on praegu uhke vaadata, ei tahaks ta seda uuesti kogeda.

Skalp maha, kihvad säärde

Kristiina on kütina kuulus. Tema aknalaual ilutsevad klaasist karuke ja puidust nikerdatud mesikäpp. Loomamotiividega asju on ta elamises veelgi. Näiteks tekk diivanil ja isegi kingitud ehted. Seintel ilutsevad suuremate ja väiksemate sigade ning hirvede sarved. Maas lebabki see kurikuulus karu, käpad laiali, hiiglaslikud küünised harali. Kristii­na näitab ka pikka valget luud – see on peeniseluu. «Kui karu peaks metsas ründama, on ainuke võimalus tabada teda meelekohta, vaid siis on võimalik pääseda. Ta jõud on metsik, küünised hirmuäratavad.»

Koledaid lugusid sellest, mida surmaagoonias loom on korda saatnud või jahi käigus muidu ette tulnud, jahinaisel jätkub. Kord rebinud raevunud karu mehel peanaha kuklast kuni otsmikuni maha. Oli poegadega emasloom ja seepärast erakordselt ohtlik. On juhtunud ka, et haavatud siga lööb kihvad säärde ja tagajärjeks on sõit haiglasse õmblemisele. Kord lasti põtra, kuul läks loomast läbi ja põrkus kivist rikošetina laskjale otse jalga. Arm on siiani näha, kinnitab Kristiina.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse