Foto: VIDA PRESS
Suhted
15. september 2017, 10:12

NÕME, AGA PARATAMATU: vaata, miks ja millal kaob naistel seksihuvi (4)

Terve, stabiilne ja armastav suhe on üks elu suurimaid rõõme ja ükski mees ei tohiks võtta seda iseenesestmõistetavana, kirjutab Men’s Health. Aga halb uudis on see, et ühel hetkel tüdineb su tüdruksõber, abikaasa või partner sinuga seksimisest.

British Medical Journal’is avaldatud uuring näitas, et kui paar on elanud koos rohkem kui aasta, siis kaob naisel vähemalt teatud määral seksi vastu huvi neli korda suurema tõenäosusega kui mehel. Southamptoni ülikooli ja Londoni ülikooli kolledži teadlased küsitlesid 4839 meest ja 6669 naist. Ning kui äsja väljatoodud tulemus (et naistel on neli korda suurem seksihuvi kadumise tõenäosus) võib olla hirmutav, siis tuleb arvestada ka erinevaid seda mõjutavaid keskkonnategureid nagu näiteks tervis ja traagilised elusündmused – sealhulgas seksuaalne väärkohtlemine.

Nii meeste kui naiste libiido vanemaks saades kahaneb. Meeste seksiisu hakkab kaduma kõige sagedamini vanuses 35-44 ja naised hoolivad seksist kõige vähem 55-64-aastaselt. Enam kui 11 000 küsitletud inimesega uuringus ütles 15% meestest, et neil on olnud viimase aasta jooksul kolm kuud või kauemgi „vähenenud huvi seksi vastu“. Sama ütles 34% küsitletud naistest.

Millega sellist lahknevust selgitada? Leiti, et naised tunnevad end sageli seksi suhtes häiritult või isutult, kui majas on väikseid lapsi. Ka võib seksiisu kadumine tekitada lumepalliefekti: mõlema soo esindajad tunnistasid, et teguriks võivad olla ka varasemad seksuaalsed probleemid.

Naised kalduvad seksi vastu vähem huvi tundma ka siis, kui nad ei tunne end akti ajal partneriga emotsionaalselt lähedaselt või siis, kui neil on raskusi partneriga seksist rääkimisega.

Kõlab loogiliselt: pikaajalises suhtes on palju võimalusi oma seksuaalelu vürtsitada, aga terve seksuaalelu saladus seisneb väga sageli paindlikkuses ja suhtlemises. Nii mehed kui naised ei ole väga altid tundma seksi vastu huvi, kui neil on olnud suguhaigusi ja eriti siis, kui nad on langenud seksuaalse väärkohtlemise ohvriks. Eriti mõjutab see naisi: üks naine kuuest on kogenud vägistamist või seksuaalset rünnakut, meeste puhul aga vaid üks 33-st.   

Teadlaste põhisõnum oli, et seksuaalsete probleemide vastu pole mingit imeravimit. Ning vähese seksihuvi probleemi vastu tuleks nende sõnul lahendada „terviklikul ja suhtespetsiifilisel viisil“. Mis ühe paari puhul töötab, ei pruugi seda teha teise puhul. Tagamaks, et teie magamistoategemised püsivad sama kirglikud kui suhte alguses, tuleks partneriga rääkida ja spetsiifilistele probleemidele leida spetsiifilist abi.