Tõnis Erilaid meenutabFoto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
14. september 2017, 23:59

Kuidas Päts uut demokraatiat õpetas

Kell oli 1934. aasta 15. septembril, laupäeval kell pool kaheksa hommikul, kui riigivanem Päts alustas jutuajamist riigikogu eri rühmade juhtidega. Parteid olid riigis juba keelatud.

„Meil peab tulema demokraatlik kord, kuid uuel kujul,“ märkis Päts. „Lubamatule demagoogiale ja mahategemisele tuleb teha lõpp. Põhiseaduse järgi kuulub riigieelarve kinnitamine riigikogu kompetentsi, kui riigikogu tahab töötada korralikult. Vastasel korral tuleb riigivanemal ka eelarve suhtes öelda oma sõna.“ ütles Päts. 

Rääkida ei olnud tegelikult palju, sest kohalolijatele oli juba jagatud eelmisel päeval ajalehtedes ilmunud teade valitsuse ja riigikogu koostöö alustest. Selles öeldi, et riigikogu kutsutakse kokku arutama ainult neid riigivanema esitatud eelnõusid, mille teostamisel riigivanemal ja valitsusel on põhiseaduslikult vajaline riigikogu kaastegevus. Tegevust alustavad ainult välis- ja riigikaitsekomisjonid. Kauplemist selle üle polnud. „Küsimuste kaalumisel ilmnes kaine arusaamine seisukorrast,“ võtab Päevaleht kokku.

Arusaamine polnud siiski piisavalt kaine. 2. oktoobril piiras sõjavägi riigikogu hoone sisse, erakorraline istungjärk katkestati ja parlamendiga oli seks korraks lõpp peal.