Tõnismäe Südameapteek 24hFoto: Alar Truu
Terviseuudised
13. september 2017, 15:20

Valveapteegist saab abi äkiliste öiste tervisehädade korral

Tõved kipuvad ikka tulema ootamatult ning reeglina kipuvad need kallale hilisõhtul või nädalavahetusel. Ning nagu Murphy seadusele kohane – enamasti on sel hetkel kodune ravimikapp tühi nagu kell. Mida siis teha?

Eesti suuremates linnades saab esmast terviseabi öö- või valveapteekidest. Südameapteegi Tartu ööapteegi asejuhataja Annela Toom kinnitab, et apteeker on sageli tõbede korral esmaseks abi andjaks.

Tallinnas on abivajajatele 24/7 avatud lisaks Tõnismäe Südameapteegile ka Lasnamäel Vikerlase tänaval asuv Südameapteegi valveapteek, kus on samuti ööpäevaringselt kohal proviisor, kes annab nõu ja jagab soovitusi ning olemas lai valik ravimeid.

 Tartus asub valveapteek pärast suvist remonti taas Tartu Raekojas. Tartu ja lähipiirkonna inimeste jaoks on tavapärasest kauem avatud aga äärelinnas asuv Ringtee ööapteek.

Tasub ka teada, et valveapteegid on avatud ka riiklikel pühadel, olgu selleks jaanipäev või aastavahetus. Valve- ja ööapteekides on hinnad samad, mis on mõnes teises sama keti apteegis, samuti kehtivad kampaaniahinnad ja kliendisoodustused. Proviisorid on täheldanud, et inimesed pöörduvad valve- ja ööapteeki enim ajavahemikul kella 21.00–01.00. Apteegist on sel ajal saadud nõu ja soovitusi, samuti vajalikke ravimeid, kuid on ka juhtunud, et apteeki on tulnud kutsuda kiirabi. Annela Toomi sõnul on järgmine aktiivne aeg ööapteegi töötajatele varahommik, mil enne tööpäeva algust soovitakse apteegist külmetuse sümptomite vastu leevendust.

Enamasti tullakse ööapteeki Anneli Toomi sõnul erinevate valude, seedehäirete, külmetusnähtude, allergiate ning väiksemate traumade tõttu.

„Samuti külastavad hilisõhtul apteeki need, kes päeva jooksul ei ole saanud mahti vajalikke retseptiravimeid ja/või käsimüügipreparaate välja osta,“ sõnab ta.

Ka on täheldatud, et öösiti pöördutakse apteeki krooniliste hädade korral harvem ning abi ja lahendusi otsitakse pigem ägedatele sümptomitele nagu näiteks külmetusnähud, hambavalu, kõhulahtisus jne.

Seni on apteekrid märganud, et enamasti pöörduvad öösiti apteeki nooremad ning keskealised inimesed, leidmaks abi nii enda, laste, vanemate kui ka sõprade ja tuttavate tervisehädadele. Kuid abi otsida ei maksa neist peljata teistelgi.

Valve- ja ööapteegid Eestis

* Tõnismäe Südameapteek Tallinnas, avatud 24/7

* Vikerlase Südameapteek Tallinnas, avatud 24/7

* Apotheka apteek Tartu Raekojas, avatud 24/7

* Südameapteegi ööapteek Tartus Bitestopi keskuses avatud kell 7– 01.00