Foto: Elnur Amikishiyev / Alamy
Mitmesugust
10. september 2017, 13:34

Kui nägemus korras kodust ei kattu: pedant ja lohe ühe katuse all

Korraarmastajal on raske tulla toime elukaaslasega, kes ei vaevu enda järelt koristama, lohakat aga ärritab puhtusefriigi pedantsus. Kuidas täiesti erinevaid arusaamu korras kodust klappima panna?

On inimesi, keda ei häiri põrandal vedelevad riided, mitu päeva pesemata nõud või ringi lendlevad tolmurullid mitte üks põrm. Väike segadus paneb neid end koguni mõnusamalt tundma. Samas on teisi, kes vajavad enda ümber puhast ja korras ümbrust, kus asjadel on oma kindel koht. Kui elu need kaks eri suhtumisega inimest ühe katuse alla kokku viib, võivad ees oodata konflikt, tülid ja pisaradki. Kipume arvama, et kaaslase suhtumine toa korrashoidu näitab ka tema suhtumist meisse endisse. Tegelikult ei pruugi teine aga arugi saada, et midagi on korrast ära. Harjumused on erinevad ja vale oleks arvata, et lohakavõitu kallim jätab asju laokile sinu ärritamiseks.

Kuidas tulla toime kaaslasega, kes üha koristab ja sedasama ka sinult nõuab? Või, vastupidi, korrast suurt ei hooli ja tahaks, et seda talle nina peale ei visataks? Hinge- ja kodurahu taastamiseks järgi neid lihtsaid soovitusi.

Räägi rahulikult

Probleemi eiramine ja salamisi lootmine, et küll asi paraneb, ei tööta. Kui sind miski häirib, tuleb küsimusega silmitsi seista, kuid tee seda lugupidavalt. Teemat üles võttes on kõige olulisem meeles pidada, et teist ei haavataks. Ütle kaaslasele, et praegune tööjaotus tekitab sinus ebamugavust, ja küsi tema arvamust. Nii ei süüdista sa teist hullumeelses nühkimises või laiskuses. Te lihtsalt leiate probleemile logistiliselt sobivaima lahenduse.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse