Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
7. september 2017, 15:39

NAKKUSOHT: kas rasedad peavad suuseksist loobuma? (17)

Rasedad naised peaksid suuseksist loobuma, sest neid ähvardab oht nakatuda herpesesse.

Sageli muutuvad tavapärased sekspoosid raseduse lõpus keerulisemaks, sest kõht on kasvanud suureks, kirjutab The Sun.

Nii on paljud asendid naisele ebamugavad ja mehel raske talle ligi pääseda. See ongi põhjus, miks paljud paarid eelistavad raseduse kulgedes üha enam suuseksi.

Tõsi on aga see, et rasedate immuunsüsteem on nõrgem, mistõttu ohustavad sugulisel teel levivad nakkused neid rohkem. Üks suuremaid hirme on herpes.

Kui lapseootel naisel on herpes, siis 50-protsendiline tõenäosus, et ka vastsündinul võib sama tõbi olla. Laps võib nakkuse saada sünnitusteedes. Herpesviirus tekitab  beebil tekitada valusaid ville suus, nahal, silmades ja kui see kehas levib, võib viirus koguni vastsündinu elu ohustada.

Seks raseduse ajal on täiesti normaalne, kuid alati tasuks oma arstiga sel teemal rääkida. Herpesesse võib nakatuda ka siis, kui kasutatakse kondoomi. Riskiks on suus olevad lahtised haavad, mistõttu võibki ka oraalseks olla ohufaktoriks.

Kui sa oled rase ja sul on olnud kunagi elus genitaalherpes, siis oleks tark tegu sellest oma ämmaemanda või naistearstiga rääkida. Olenevalt olukorrast võidakse määrata ravimid või soovitatakse sünnitamiseks keisrilõiget.