Hannes ja Riina Hanso. Foto: Alar Truu
Inimesed
6. september 2017, 15:58

PALJU ÕNNE! Hannes Hanso saab kuuenda lapse: olen ka ise kuuelapselisest perest pärit (20)

„See rõõmus päev peaks olema veebruaris. Sugu me veel ei tea, aga tänapäeval arstid ei tahagi kohe sugu öelda,“ kinnitab endine kaitseminister Hannes Hanso rõõmsat uudist, et ta saab kuuenda lapse isaks.

Hanso avaldas uudise err.ee veebisaates „Otse uudistemajast“. „Ma ei ole seda veel avalikult kusagil välja öelnud, aga millalgi peab see hetk olema. Seda enam on põhjust vaadata, et riik oleks kaitstud ja turvaline. Mida rohkem meid on, seda rohkem me peame ise panustama,“ paljastas Hanso. Veebruaris sündiv laps on Hannesele kuues, kuid abikaasa Riinaga neljas ühine. Eelmisest abielust on tal poeg Toomas ja tütar Saara Triinu. Praeguse abikaasa Riinaga on tal kolm last – Henri Kristjan, Mari Elli ja mullu sündinud Miia Laura.

Huvitav, kas Hannes Hansol ja haridusminister Mailis Repsil on käsil väikestviisi võistlus? Möödunud aastal sai Hannes Hanso viienda lapse isaks. Tänavu sündis Mailis Repsi perre aga kuues laps ja nüüd teatab Hanso, et nendegi perre on oodata uut liiget! „Ma olen ka kuuelapselisest perest pärit, seega poleks ma Mailis Repsi osanud selles olukorras kaardile pannagi,“ naerab Hanso vastuseks. „Kui kõigil on tervis hea, elamine olemas, katus peakohal ja sissetulek ka, siis jumala eest. Lapsed tulevad ikka siis, kui ise neid tahad. Nii ka seekord,“ sõnab ta.

Kuidas aga vanemad õed-vennad rõõmu-uudise vastu võtsid? „Kaks neist saavad aru, millest jutt käib ja nemad on väga hästi vastu võtnud,“ sõnab Hannes. „Kolmas teeb meil alles esimesi samme praegu – konkreetselt täna hommikul tegi paar-kolm sammu,“ paljastab mees, et praegugi on neil peres tähtis aeg. „Talle on veel vara seletada.“ Uue ilmakodaniku sünniks Hansod veel suurt ei valmistu. „Me oleme juba üsna vilunud tegijad – riided ja kärud on olemas, mis meil ikka nii väga valmistuda on. Millalgi võib elamine väikeseks jääda, kui samamoodi jätkame,“ muheleb Hannes Hanso ja ütleb, et sellega tegeletakse tulevikus.

Mullu, pärast Miia Laura sündi rääkis Hannes, et nimede valikul on tal alati olnud üks kriteerium. „Mu esimesed lapsed sündisid Inglismaal ja ma tahtsin, et neil oleks selgelt ära tuntav Eesti nimi – näiteks Toomas ja Saara Triin, mitte Thomas ja Sarah. Esimene laps sai ühe nime, aga kuidagi on läinud nii, et kõige vanemast tütrest alates on lapsed saanud kaks nime ja oleme pannud just sellised, et saaks aru, et laps on eestlane. Nagunii tegelikult kutsud last rohkem ühe nime järgi, aga kaks nime on hea kompromiss – igaüks saab panustada.”

Nimevaliku protsess on neil enamasti olnud perekondlik. Tavaliselt on Hannesele meeldinud üks ja abikaasa Riinale teine nimi, kuid järjekorra valikul on võitnud naine. Ka teised pereliikmed on saanud nimede valikul sõna sekka öelda.