Foto: erakogu
Mitmesugust
4. september 2017, 10:00

Grete Vahtakand: "Kus siin maailmas üldse turvaline on?"

Üksteist kuud aastas on Grete Vahtakand Eestist ära. Ta on tõeline maailma­kodanik, kes kolis äsja Tansaaniast Lõuna-Aafrikasse, kuhu suundub pärast Eesti-reisi neljaks aastaks.

Majandust õppinud, kuid sise­kujundajahingega Grete (41) rändab palju. Teda köidavad eksootilised riigid, kuhu eestlased tavaliselt ei satu. Enamasti reisib ta üksi, vahel kutsub giidiks kaasa mõne pärismaalase. Hirmu naine ei tunne ja millegi ees risti ette ei löö. «Kus siin maailmas üldse turvaline on?» küsib ta kavalalt naerdes.

Teostunud lapsepõlveunistus

«Mul oli lapsest saati hästi kindel visioon: mina perekonda ei loo, vaid hakkan reisima. Lugesin palju raamatuid ja vaatasin pilte, mõtlesin ja unistasin – see tõmme on kogu aeg hästi tugev olnud,» räägib ­Grete. «Igal reisil plaanin juba järgmist. Teen alati kõva kodutööd ja huupi kusagile ei lähe,» seletab naine, kelle olekust õhkub ometi just märksa rohkem spontaansust kui ratsionaalsust.

Kuid eks elupõline turismitöötaja teab täpselt, kus ja mida näha tahab ning kui palju peab aega varuma. Grete ei jäta enne, kui koht on «tühjaks imetud». «Võin samasse paika ka mitmel korral tagasi minna, kui mul jääb mõnel põhjusel midagi nägemata. Sellepärast meeldibki mulle üksi reisida.» Tema helikopteritehnikust mees on enamasti tööga hõivatud, kuigi ühineb seiklustega meeleldi, kui selleks vähegi võimalus avaneb.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse