Foto: Dmitriy Shironosov
Mitmesugust
1. september 2017, 13:32

Tagasi kooli, igas vanuses | Keskealiste seas on üha populaarsem taas õppima minna

Keskealiste seas on üha populaarsem taas õppima minna. Mõnel nõuab töö paberit, teise on elu ise viinud valdkonda, kus lisateadmised kasuks tulevad. Tundub põnev, aga vanust on juba omajagu ning elu töö ja perega paigas. Kas minna ja kuidas oma elu korraldada? Peljata pole vaja, innustab suhtlemis­õpetaja Mari-Liis Tikerperi. Teadmiste värskendamisest või uute omandamisest tõuseb kasu igas vanuses!

Tõenäoliselt on paljud märganud reklaame, mis kutsuvad täiskasvanuid õppima. Nende all peetakse silmas inimesi, kes pöörduvad pärast pikemaajalist eemalolekut taas õppetöö poole ning kelle jaoks see pole põhitegevus, vaid nad teevad seda töö ja pere­elu kõrvalt. Siinkohal pole oluline, kui vana inimene on või milline on tema varasem omandatud eriala, akadeemiline kraad või kas omal ajal keskharidusest edasi püüelda saigi. Nii kutse- kui ka ülikoolides on tänapäeval hulk paindliku programmiga erialasid, mis koostatud just täiskasvanud õppija huve silmas pidades. Suur osa neist on ka täiesti tasuta. Kui vajalikud kriteeriumid täidetud ja huvi olemas, oodatakse õpihimulisi inimesi alati kooli. 2012. aastal oli Tartu Ülikooli vanim lõpetaja näiteks 88aastane.

Olemasolev akadeemiline kraad ei tähenda, et peaks kindlasti järgmist astet püüdma. Pole haruldane, et huvitava õppimisvõimaluse leiab hoopis kutsekoolist.

Kuigi kaugõpe püüab igati arvestada õpilase vanusest, kogemustest ning töö- ja pereelust tulenevate vajadustega, võiks värske õpilane ka teada, mida õppimine endaga kaasa toob. Vaatame siinkohal mõned peamised küsimused üle.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse