Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
30. august 2017, 08:04

Jaana isiklik põrgu: neli koomat, 6,9promilline joove, uimastid

Jaana teab, mis tunne on viibida põhjas. Ta on olnud narkomaan, alkohoolik ja ravimisõltlane. Tee õudusest välja oli raske, selle käigus langes ta koguni neljal korral koomasse, ent praeguseks on ta paranenud ja õnnelik ning loomulikult – kaine.

Jaana ­Lukovnikova (32) oli oma «eelmises elus» mässaja ja elupõletaja. Pöörane pidutseja, nagu ta ise enda kohta ütleb. Naine alustas selle lõbusa eluga juba ­13aastasena – iga päev pidu, ­alkohol, narkootikumid. Tal olid ravimisõltuvus, toitumishäired ja muud destruktiivsed käitumismustrid. Praeguseks on Jaanal enda sõnul kosmonaudi tervis ja ta teab, kui väärtuslik on elu. Nüüd õpetab naine oma kogemuse kaudu ka teistele, kuidas sõltuvustest ­vabaneda.

Jaana väitel elavad paljud inimesed elu, kus millelgi polegi erilist tähendust. «Kõik toimub justkui kammitsates, kedagi teenides ja kellegi jaoks rügades, olles rahulolematu ja iseendaga vastuolus,» selgitab endine sõltlane, millest stress ja sõltuvused alguse saavad. Õnnelik ja rahulolev inimene ei tee teistele ega iseendale halba. Kahjuks peavad paljud elu võitluseks, kus konkurents ja teistest parem olemine on edu näitajad. «Kui hoopis küsiks seda, kui õnnelik ma olin, selle asemel et uurida, mida ma elu jooksul saavutanud olen? Kas olen teinud kõik selleks, et võiksin elule tagasi vaadates öelda aitäh, ja rahus minna … uutele avastusretkedele,» toob naine näite, mida inimesed tihti alles surivoodil mõistavad.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse