Mitmesugust
26. august 2017, 08:00

Kaerahelbed, tõeline väevili

Vanasõna ütleb, et ka vana hobu tahab kaeru – küllap tema juba asja tunneb. Inimestelgi tasub meeles pidada, et see tuhandeid aastaid vana teravili on tähelepanuväärne oma kõrge energiasisalduse ja mitme muu organismile kasuliku omaduse poolest.

Pole ime, et ­pudruhelbe ­nimetus ­herkulo ­sarnaneb vanakreeka ­mütoloogilise jõumehe, Heraklese ehk ­Herculesega. Samas on kaera­helbed läbi ajaloo näinud paremaid ja ­halvemaid aegu, olles kohati ­teenimatult moodsa aja varjus. Uuringud on aga näidanud, et helvestel on mitmeid väga positiivseid omadusi.

Eelista täistera

Ehkki üldjoontes võib kinnitada, et kasu toovad kõik kaerahelbed, ­soovitab toitumisnõustaja Kristel Uibo tungivalt eelistada täisteratooteid. Nimelt on neis kiudainete, vitamiinide ja mineraalainete kogus kõige suurem. Koostisosade nimekiri on muljet avaldav. Kaerahelbed sisaldavad mangaani, fosforit, magneesiumi, rauda, tsinki ja mitmeid B-rühma vitamiine.

Ka Ameerikas läbi viidud põhjalik kümneaastane uuring näitas, et täisterakaerast tooted aitavad oluliselt vähendada südame-­veresoonkonna haigusi. Uuring näitas, et kasulik efekt on ka juhul, kui täisterahelvestest on tehtud jahu.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse