Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
23. august 2017, 07:54

Manona Paris: "On aeg teadvustada – ka lahutus on lahendus. Mis kehvasti, see uuesti."

Kui ma saaksin muuta ühte ühiskondlikku legendi, oleks see: tänapäeval lahutatakse liiga kergekäeliselt. Vaadake, oma lühikese elu jooksul olen näinud ja kogenud pigem vastupidist.

On murettekitavalt palju inimesi, kes jäävad suhtesse lõksu. Lahku minna ei saa, sest koos on justkui lihtsam. Üks mu enda pikaaegne (loomulikult juba ammu eks)kaasa nähvas ühe tüli kõrghetkel pudelist julgust võtnuna: «Mis mõttes ma peaks ära minema? Sinuga on mugavam – üür pooleks ja söögikulud olematud.» Hommikul pidas ta seda pahatahtlikuks laimuks. Tema pole ikka nii öelnud ja miks mina ei taha «meile» võimalust anda. Lõuapoolikust kolleeg täheldas selle peale irooniliselt, et nii kallis see vorstikilo nüüd ka pole ...

Suhtesõltuvust on põdenud peaaegu kõik naised, keda olen elus kohanud – ja neid on palju, sest olengi professionaalne lugudekoguja. Igaüks meist on ühel hetkel võtnud suhet äraspidise hasartmänguna: «Ma olen nii palju siia panustanud. Kui ma veel rohkem armastan, hoolin ja hoolitsen, hakkab ta seda mulle vajalikul moel vastu andma.» Tegelikkus? Mida enam suhtesõltlane pingutab, seda kaugemale lidub priis ehk sellesama arutu armastuse objekt.

Lahutuse ees on aga suhtesõltlasel surmahirm. See oleks nagu ülim läbikukkumine. Ka pereterapeut Kätlin Konstabel tunnistab, et just need kõige tublimad ja püüdlikumad naised satuvad suhtelõksu. Perfektsionism aga pole enam ammu kiiduväärt omadus, mille üle rõõmu tunda. Ja kooselu iga hinna eest hoidmine laste, vanemate, küla ja pagan teab mille nimel ei pälvi mitte kunagi loorbereid. Kiiva kiskuv abielu ei lõpe imekaunite kuldpulmadega. Isegi kui nii kaugele uskumatute pingutuste najal venitatakse, on tulemus parimal juhul piinlik farss, mida enim vihkavad teile kõige lähedasemad ja kallid – lapsed.

On aeg teadvustada – ka lahutus on lahendus. Eesti rahval on üks teine kena ütlus: «Mis kehvasti, see uuesti.» Suur osa minu teisest heast suhtest on rajatud esimesest õpitu vundamendile. Tean nüüd, et alati tuleb enda huvid keskmesse panna, juhtida KOHE tähelepanu halvale ja mis kõige tähtsam – kui inimene tahab sinuga koos olla, siis ta lihtsalt on. Alati. Sinu jaoks olemas. Armastus, nagu kirjutan ka selle septembri Eesti Naises, pole vaid sõna või tegu. See on need kokku: olek.

Sel nädalal soovitan:

  • lugeda Marta Laani isiklikku, põnevat ja üllatavat intervjuud.
  • elada kaasa Aleksei muutumisele Susannaks, mis on veel kord tõestus: oma pärisosa vastu ei saa – lihtsalt pead kasvama piisavalt julgeks, et seda tunnistada.
  • rõivastuda valgesse. Karge tooni igavene sära.
Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse