Foto: Kalev Lilleorg
Mitmesugust
16. august 2017, 07:56

Urve Palo pidi beebi tõttu tasuta tööd tegema

Urve Palo on Eesti ühiskonnas nimi, mida kunagi lausuti imetluse, nüüd aga ärritusega – avalikkuse lemmikust, stereotüüpe murdvast kaunist edukast ärinaisest on saanud karmi käega majandusminister, kel on kahtlase väärtusega au rookida puhtaks oma eelkäijate sisustatud Augeiase tallid.

Urve Palo (45) ütleb peaaegu andeks paluvalt, et ei taha isiklikel teemadel intervjuusid anda. «Mul on alati tunne, nagu need võtaks mul tüki küljest.» Otsime tema Itaalia stiilis aias pildistamiseks paremaid nurki. Nelja-aastane Robin jookseb meil sabas ja annab ise intervjuud: «Siin on meie õunapuud. Emme lemmikud. Kas sa tead, ma saan kohe uue liivakasti! Aga siin kasvab murepuu!» Murel, parandab ema ja täheldab, et poiss on temasse – kõva häälega ega püsi pudeliski paigal. Urve on samasugune – ta tunnistab, et mingi sisemine rahutus sunnib teda hoolimata eesootavast kriitikast ikka ja jälle tegutsema. Kolm aastat on naine isiklikel teemadel vait olnud. «Valimisteaeg,» täheldan ehk pisut liiga irooniliselt. Urve kandideerib kodukandi Viimsi volikokku. Ta muigab ja ütleb: «Tegelikult ei. Mulle just meeldis sinu mõte teha intervjuu kümme aastat hiljem.»

Kümme aastat tagasi, kui viimati vestlesime, oli sinu sõnum, et vanemaid võiks töötamise eest vähem karistada. See on teoks saamas ja räägime hoopis, et vanaemad võiksid hüvitist saada.

Toona oli olukord väga absurdne: koju jäänud naist karistati lapse kõrvalt töötamise eest, tema vanema­hüvitist vähendati lisaks teenitud summa võrra.

Tundsin seda omal nahal. Töötasin tol ajal Saint-­Gobain Isover ASi juhina. Lapse sündides jätkasin töökohustuste täitmist, küll osalise koormusega ja kodust, kuid tegin seda tasuta, muidu oleksin kaotanud vanemahüvitise, mille olin varasema tööga välja teeninud. Kui oleksin oma tehtud töö eest tasu saanud, oleksin ju riigile sellelt makse maksnud!

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse