Foto: PantherMedia / Scanpix
Mitmesugust
14. august 2017, 16:43

3 ootamatut elusündmust, mis võivad naise rahakotile tõsise põntsu anda (6)

On asju, mida ette ei oska ennustada. Küll aga on hea olla valmis elu ootamatuteks ja kurbadeks üllatusteks, ka siis, kui tundub, et praegu on kõik suurepärane. Ajakiri Woman's Day pani kirja kolm elusündmust, mis võivad su rahaliselt laostada - kui sa nendeks valmis pole.

1. Sinust saab kellegi hooldaja

See on raske mõte, kuid ühel päeval saavad su vanavanemad ning kaugemas tulevikus ka vanemad nii vanaks, et ei pruugi eluga enam ise toime tulla. Paljud naised jätavad siis töö, et hoolitseda põduraks jäänud vanakeste eest. See on aga kiirtee kohutavasse vaesusse, kus head elu pole oodata ei hooldajal ega hooldataval.

Räägi nendel teemadel oma vanematega. See ei saa olema kerge vestlus, kuid on hea, kui tead, millised on nende eelistused ja et nemad teaksid, kuidas sina oma keskiga - nende vanaduspõlve - ette kujutad. Uuri, millised on nende rahalised võimalused ja säästud ning kui palju saaksid nad tulevikus ennast ise majanduslikult toetada. Kui sul on õdesid-vendi, siis ära lase neil kogu vastutust sinu õlgadele veeretada.

2. Lahkuminek

Mis iganes sündmus sind elus üksinda jätab - lahutus, abikaasa surm - parim, mida majanduslikus mõttes teha, on mitte teha radikaalseid muudatusi. Ära lahku töölt, ära kuluta kohe kõiki oma sääste lohutusreisi või muu säärase peale. Uue, üksildase reaalsusega harjumine võtab aega, ära tee sellel perioodil tormakaid majanduslikke otsuseid.

3. (Varajane) pensionileminek või töökaotus

Pikem töötuse periood ei oota ees vaid teatud eas inimesi, kel ees pensionipõlv. Haigus, koondamine või muu põhjus võib sult töö röövida palju varem, kui ootasid. Esiteks, kui töökaotus on sinu suhtes ebaõiglane, ära karda enda õiguste eest võidelda. Otsi uut tööd, kuid arvesta, et see ei pruugi sama tasuv olla. Sellepärast on hädavajalik säästa, kuid hea mõte ka investeerida. Sellega võid väikest lisaraha teenida ka siis, kui sul stabiilset sissetulekut pole. Kui elad üüripinnal, koli väiksemasse, kuid odavamasse korterisse. Vähenda kulutusi seal, kus võimalik.