Foto: nipiphon na chiangmai / Alamy St
Mitmesugust
9. august 2017, 07:56

Autoreis lastega – põrgulik puhkus või pereidüll?

Kujutluspilt täistuubitud sõidukist, kus ühel on pissi­häda, paha tuju ja igav, teine karjub, et jäägu kõik vait, kolmas oigab, et enam ei jõua, ning neljas peab suutma seejuures rooli keerata, ei kutsu esile just ülevaid puhkusemeeleolusid.

Lastega autoreisile? Aga võtaks siis veel vanaisa ja koera ka kaasa, seoks pakid auto katusele ja olekski sõit nagu Kohviveskiga Muhumaale ... Selle iroonia peale tuli aga meelde pilt lennukis vahetpidamata kolm tundi röökivast põnnist ja enam ei tundunudki auto nii halva transpordivahendina. Kümne kilomeetri kõrgusel peatusi ei nõua, kindlat maad rataste all tundes saab aga plaane sujuvalt ümber teha.

Kokkuvõttes läkski üllatavalt sujuvalt. Mis esmapilgul retsept põrgupuhkuseks, osutus väga lahedaks ja peret ühendavaks kogemuseks.

Ettevalmistus: varem on parem

Juuni lõpus toimuva reisi planeerimisega alustas meie pere juba veebruaris. Viimase hetke reisidega harjunud pereisa oigas, et ta pole iial nii vara ühtegi sõitu plaaninud ja kas poleks märksa põnevam lihtsalt sõita ja siis tee peal kaeda, «mis värk on». Tegelikult aga võtsid paika pandud ööbimiskohad suure hulga stressi maha.

Esimene reaalne ettevalmistus oli katse, kui pika aja lapsed suurema virinata autos ära kannatavad. Selleks võtsime teadlikult ette mikropuhkuse, sõites Saaremaa lääneservast Cēsisesse. Kokku kulgesime koos pausidega autos kaheksa tundi. Reis möödus hämmastavalt pea täielikus vaikuses. Niisiis me otsest allergiat auto vastu kellelgi ei tuvastanud.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse